Voormalig kasteel van Leopold III staat te koop
De achterkant Foto: BELGA

Het kasteel van Argenteuil, ooit de residentie van koning Leopold III, staat opnieuw te koop. Dat schrijft De Tijd woensdag.

Verkoper is de excentrieke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart (80), de vroegere topman van de beursgenoteerde holding Floridienne en een nazaat van Ernest Solvay. Hij verwierf het kasteel vijftien jaar geleden voor ‘amper’ 7,8 miljoen euro. Nu zou de vraagprijs minstens twintig miljoen euro bedragen. Het wordt daarmee één van de duurste woningtransacties voor ons land.

Het domein van Argenteuil is 136 hectare groot en strekt zich uit over de gemeenten Waterloo en Terhulpen. Het bevindt zich in het Zoniënwoud en telt een kasteel, een park, een kapel, bossen, vijvers en weiden.

Argenteuil kende een turbulente geschiedenis. Koning Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels verhuisden in 1960 van het kasteel van Laken naar Argenteuil, Baels bleef er wonen tot haar dood in 2002. Maar het was voor het koppel vooral een gouden kooi. Alle opeenvolgende regeringen wilden de gevallen koning zo veel mogelijk uit het zicht. Leopold III gebruikte Argenteuil als uitvalsbasis voor zijn exotische reizen en museum voor zijn reissouvenirs.

Miljoenenrenovatie

Na het overlijden van Leopold III in 1983 en prinses Lilian in 2002 droomden hun kinderen ervan van Argenteuil een memoriaal ter ere van hun vader te maken. Maar dat zag de overheid niet zitten. Het kasteel werd daarop helemaal leeggehaald - zelfs de klinken zouden verdwenen zijn - waarna de regering besloot om het domein in 2004 openbaar te verkopen.

Delwart kocht het en organiseerde er bijeenkomsten van zijn stichting (Foundation Delwart), die aan ecologisch onderzoek doet. Maar volgens De Tijd wegen de onderhoudskosten en dringt een miljoenenrenovatie zich op.

Voormalig kasteel van Leopold III staat te koop
Foto: BELGA
Voormalig kasteel van Leopold III staat te koop
Foto: BELGA
Voormalig kasteel van Leopold III staat te koop
Foto: BELGA