Minister Bart Somers dient klacht in tegen Bicky-reclame
De reclameboodschap viel niet in goede aarde. Foto: Bicky Burger

Vlaams viceminister-president en minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) dient klacht in bij reclamewaakhond JEP tegen de 'ongepaste' en 'wansmakelijke' campagne van Bicky Burger. Ook Brussels minister Nawal Ben Hamou (PS) en Waals collega Christie Moreale volgen. Bicky Burger verontschuldigt zich 'tegenover alle mensen die dit bericht aanstootgevend vinden'.

Op de reclame is een man te zien die zijn vrouw een stevige mep verkoopt omdat zijn hamburger in het verkeerde doosje zit. ‘Fake Bicky, Fwa?’, zegt de tekstballon bij de prent. De reclame die het Nederlandse bedrijf achter de hamburger, Goodlife Foods, op sociale media plaatste, weekte nogal wat verontwaardigde reacties los, en blijkbaar ook in politieke kringen. 

Minister Bart Somers (Open VLD) gaat klacht indienen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP). Bij de instelling, die nagaat of reclame voldoet aan de regels van de reclame-ethiek, kwamen al om en bij de 300 klachten binnen.

'Ze drijven de spot met het maatschappelijk probleem van partnergeweld. In plaats van dit te bestrijden, lijkt Bicky Burger intrafamiliaal geweld met deze campagne te bagatelliseren', laakt Somers. 'De reclamesector draagt een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker in het bestrijden van deze verwerpelijke stereotypen.'

Somers merkt ook op dat het niet de eerste keer is dat Bicky Burger 'bewust met kwetsende boodschappen werkt'. Het bedrijf 'doet dit ongetwijfeld vanuit de perverse redenering dat negatieve aandacht ook een vorm van reclame is'.

Verontschuldigingen

'We willen ons verontschuldigen tegenover alle mensen die dit bericht aanstootgevend vinden', laat Bicky-marketeer Tom Stevens weten via een persbericht. 'Hoewel het aansporen van geweld niet onze bedoeling was, zien we wel dat het onderwerp nu een debat opent in de media.'

Het bedrijf heeft contact gehad met Hulplijn 1712, de organisatie tegen Geweld, Misbruik en Kindermishandeling en Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen om bij te dragen aan het gesprek rond partnergeweld. 'Dat moet worden aangepakt in onze maatschappij.'

Aangifte

Eerder noemde federaal minister van Gelijke Kanse Nathalie Muylle (CD&V) de campagne al 'schandalig en onverantwoord'. 'Het leed van mensen wordt misbruikt voor commerciële doelen. Partnergeweld wordt hierdoor volledig gebanaliseerd, terwijl het nog steeds een zeer aanwezige problematiek is in België',aldus Muylle. De minister herinnert eraan dat elke dag 120 Belgen aangifte van partnergeweld doen. 

Ook in Brussel en Walloniië hebben de bevoegde ministers klacht ingediend.  ‘Het merk zet duidelijk aan tot verwerpelijk gedrag dat de fysieke integriteit van vrouwen in gevaar brengt’, vindt de Brusselse politica Nawel Ben Hamou. ‘Bicky Burger neemt de vrijheid een misselijkmakende en totaal onverantwoorde campagne te lanceren. Het toont aan dat we de strijd tegen geweld op vrouwen en tegen cyberseksisme moeten opvoeren.'

Toekomstig PS-voorzitter Paul Magnette verklaarde op Twitter dat hij nooit nog een Bicky Burger zal eten, ‘en ik zal het niet missen’. Of er een verband bestaat of niet, is onduidelijk, maar de reclame werd intussen verwijderd.