Linde Freya Tangelder is uitgeroepen tot designer van jaar, een initiatief van Biënnale Interieur en Knack Weekend/Le Vif Weekend dat alweer voor de veertiende keer werd uitgereikt.

De 32-jarige Nederlandse, die zich na haar studies aan de Design Academy in Eindhoven in onze hoofdstad vestigde, liep stage bij Unfold (die de titel ‘designer van het jaar’ won in 2017) en maakte eerder ook deel uit van het collectief Brut.

Met haar eigen designstudio Destroyers/Builders focust Tangelder zich op interieurvormgeving en producten die in kleinere oplages beschikbaar zijn. Ze gaat daarbij telkens op zoek naar een evenwicht tussen hedendaagse vormgeving en traditionele technieken, en mengt design met kunst.

Tangelder werkt voornamelijk met natuurlijke materialen zoals steen, metaal en hout, die ze vaak met eigen handen transformeert tot sculpturale objecten. Functionaliteit is dan bijzaak. Een aantal kleine objecten worden wel geproduceerd door Valerie Objects en verkocht bij onder andere Orlanda in Brussel en Graanmarkt 13 in Antwerpen.

‘Deze bekroning is voor mij echt bijzonder’, aldus Tangelder. ‘Naar mijn gevoel valt alles nu in zijn plooi, en ben ik op weg om mijn eigen plek te vinden. Dat deze eer nu al aan mij te beurt valt, toont aan dat ik de juiste richting uitga.’

Voor ‘designer van het jaar’ is functionaliteit bijzaak
Voor ‘designer van het jaar’ is functionaliteit bijzaak