Vermeende ‘beul van Raqqa’ wil graag ‘normaal leven’ in België: ‘Ik heb nooit iemand gedood voor IS’
Anouar Haddouchi Foto: Olivier Matthys

De Belg Anouar Haddouchi, de man die de ‘beul van Raqqa’ zou zijn en die verdacht wordt van betrokkenheid bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs, ontkent elke terroristische activiteit. Dat zegt hij in een interview met de Italiaanse krant ‘Fatto Quotidiano’. De man, die ook bekend is onder zijn alias Aboe Suleiman al Belgiki, zegt dat in België berecht wil worden.

Anouar Haddouchi (34) zou betrokken zijn bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini, op 22 maart ‘de man met het hoedje’ in Zaventem, 3.500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi. Bovendien staat hij bekend als ‘beul van Raqqa’ omdat hij er meer dan 100 executies zou hebben uitgevoerd. Raqqa is het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Kantoorjob

Maar de man ontkent dat nu. ‘Ik heb nooit een wapen in handen gehad, ik heb nooit iemand gedood voor IS’, zegt Haddouchi, die eraan toevoegt spijt te hebben van zijn avontuur bij IS. ‘Het is verworden tot een nare droom. Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden.’

Haddouchi beweert bij ISIS een kantoorjob te hebben gehad in Tell Abyad, waar de aankomsten vanuit Turkije werden geregistreerd. ‘Na enkele dagen besefte ik dat het niet het leven was dat men mij had voorgespiegeld. Ik kon mijn mening niet geven, mijn leven zou gevaar lopen als ik dat wel deed. Daar begon mijn nare droom. Ik wilde weg, maar kon niet’.

Contradicties

Fatto Quotidiano ontdekte nochtans verschillende contradicties in de beweringen van Haddouchi. Zo zegt hij nooit een voet in Raqqa gezet te hebben, om even later toe te voegen dat hij er een man zag vermoord worden door IS, ‘waarschijnlijk een agent’.

Het federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de terreurcel van 22 maart. Haddouchi - bijnaam Aboe Suleiman al Belgiki - zou op het centrale marktplein in Raqqa meer dan 100 onthoofdingen hebben uitgevoerd. Maar de veiligheidsdiensten kunnen niet met zekerheid zeggen dat de man ook echt de beul is die iedereen denkt. ‘Enige voorzichtigheid is absoluut op zijn plaats’, zegt een veiligheidsbron. ‘Het gaat om een verklaring die heel moeilijk te verifiëren valt.’

Vier verschillende Belgische Syriëstrijders hebben de bijnaam Aboe Suleiman al Belgiki gebruikt, zegt Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen. Maar hij komt via deductie wel uit bij Haddouchi.

Gevangenis

Haddouchi zit in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) werd hij door de Koerdische troepen opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Het is nog onduidelijk waar hij berecht wordt: in Syrië, hier of in Frankrijk.