Cindy Franssen en Griet Smaers zijn interim-voorzitters CD&V
Wouter Beke stopt als voorzitter en is minister in de Vlaamse regering. Foto: Photo News
CD&V zet zich schrap voor het post-Beke-tijdperk. De christendemocraten hebben Cindy Franssen en Griet Smaers aangeduide als interim-voorzitters van CD&V.

Op het slechtst mogelijke moment moet CD&V op zoek naar een nieuwe voorzitter. De zware verkiezingsnederlaag is nog altijd niet verteerd en de wonden binnen de partij zijn nog vers na de, intern fel bekritiseerde, overstap van ex-voorzitter Wouter Beke naar de Vlaamse regering. Dinsdag kwam daar het interne gemor bovenop van leden die het niet pikken dat de partijtop vorige week op het partijcongres met geen woord repte over de besparingen op de kinderbijslag. ‘Dat is de mensen niet ernstig nemen’, zegt een CD&V-parlementslid. 

Spoedprocedure
Werk aan de winkel dus, en de partij wil daarbij duidelijk geen tijd meer verliezen. Dinsdagavond legde de Algemene Vergadering van de partij de spelregels voor de voorzittersverkiezingen vast. Ambitieuze CD&V’ers krijgen tot 21 oktober om hun kandidatuur in te dienen. Tussen 28 oktober en 17 november kunnen de ongeveer 50.000 partijleden al een eerste keer stemmen. Haalt er geen enkele kandidaat meer dan 50 procent, dan komt er tussen 20 november en 5 december een tweede ronde tussen de twee sterkste kandidaten. In de tussentijd nemen de twee ondervoorzitters, Cindy Franssen en Griet ­Smaers, de honneurs waar.  
 

Twaalf apostelen drukken stempel
Opvallend: de ‘twaalf apostelen’, de interne werkgroep die een doorlichting maakte van de partij, drukken hun stempel op het proces. Ze maakten intern duidelijk dat de nieuwe partijvoorzitter ‘vernieuwing en verruiming moet uitstralen’ en ‘een teamplayer’ moet zijn die de hele partij in beweging moet kunnen zetten. Ze lijken daarmee de kansen van onder meer minister Pieter De Crem en ex-staatssecretaris Hendrik Bogaert  weg te nemen. 

Na het afhaken van campagneboegbeeld Hilde Crevits en vicepremier Koen Geens ligt de weg naar het voorzitterschap open, maar het blijft wachten  op de eerste officiële kandidaturen. Veel geïnteresseerden, zoals jongerenvoorzitter ­Sammy Mahdi of Vincent Van Peteghem, parlementslid en  woordvoerder van de twaalf apostelen,  kijken de kat voorlopig uit de boom. Zij schrikken toch wat terug voor een grote voorzittersstrijd met meerdere kandidaten en wachten elkaars beslissing af. De kans bestaat dat de partij zich nog verenigt rond een consensusfiguur zoals de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq. Ook hij wilde gisteravond niet in zijn kaarten laten kijken.