Kinepolis is nieuwe onderneming van het jaar
Foto: Kinepolis Group

De bioscoopgroep Kinepolis volgt groentegroep Ardo op als onderneming van het jaar.

Kinepolis haalde het van Schoenen Torfs, het Limburgse Actief Interim en de Antwerpse bedrijvengroep Aertssen. Kinepolis is niet alleen een pionier in de bioscoopwereld maar heeft ook zijn stempel op de sector gedrukt. Wijlen Albert Bert en zijn schoonzus Rose Claeys bouwden de keten in de beginperiode uit. In 1997 voegden ze hun belangen samen in Kinepolis en ging het bedrijf naar de beurs. 

Onder de volgende generatie liep het aanvankelijk moeilijk. Florent Gijbels (schoonzoon van Rose Claeys) en Joost Bert (zoon van Albert Bert) mispakten zich aan de overname van het Duitse CinemaxX. Kinepolis had wellicht wel de mooiste bioscopen van Europa maar operationeel kon het beter.

Met de komst van Eddy Duquenne werd Kinepolis één van de operationeel best geleide bioscoopbedrijven ter wereld. Duqenne wist vele kleine elementen in de waardeketting te optimaliseren. Denk maar aan de candy shop. Maar hij bleek ook in zake overnames een betere dealmaker dan zijn voorgangers. Overnames in Nederland, Canada en meer recent in de VS volgden.

Pikant detail: Kinepolis is ook het enige bedrijf ter wereld dat van de concurrentiewaakhond in zijn thuismarkt niet intern mag groeien en niet zonder toestemming zitjes kan toevoegen. Dat is de reden dat het bedrijf nu meer in het buitenland groeit. Het bedrijf is op de beurs anderhalf miljard euro waard.

De voorzitster van de jury, Michèle Sioen, won in 1999 met haar bedrijf al eens de prijs. Een ander jurylid, Jurgen Ingels, won tien jaar geleden de prijs beloftevolle onderneming van het jaar. Hij is aandeelhouder van twee kandidaten die in die categorie meededen waardoor hij zich afzijdig moest houden. Het gaat om GuardSquare en Silverfin. GuardSquare won vorige week al de prijs van de Belgische Venture & Private Equity Association, en kreeg ook de prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar 2019. Het in 2014 opgerichte Guardsquare is wereldleider in de ontwikkeling van beveiligingstechnologie voor mobiele applicaties.

De prijs is een initiatief van auditgroep EY met steun van BNP Paribas en De Tijd.