Amerikaanse regering belet topdiplomaat te getuigen in onderzoek naar Trump
De Amerikaanse ambassadeur Gordon Sondland Foto: REUTERS

De regering-Trump heeft een topdiplomaat dinsdag opgedragen om niet op te dagen voor een geplande hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden, zo berichtten lokale media. De diplomaat moest getuigen over zijn rol in de affaire rond Oekraïne, maar mag dat dus niet doen.

Het gaat om Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. De diplomaat was door onder meer Adam Schiff, de voorzitter van de Inlichtingencommissie in het Lagerhuis, opgeroepen om te getuigen, maar kreeg daar dus de toestemming niet voor.

Sondland zou onder meer sms’jes hebben gekregen van Kurt Volker, de voormalige speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Staten voor Oekraïne. In die sms’jes werd hem duidelijk gemaakt dat het ‘belangrijk was dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou helpen met een onderzoek naar Joe Biden’, de mogelijke uitdager van Trump tijdens de presidentsverkiezingen van 2020.

De Democraten, die een eventuele afzetting van Trump onderzoeken, beschouwen de zet van de Amerikaanse president als belemmering van hun onderzoek. ‘Zowel het Congres als het Amerikaanse volk wordt nu de getuigenis van Sondland ontnomen’, reageerde Schiff dinsdag. ‘Sondland heeft belangrijke sms-berichten of e-mails op een persoonlijk toestel staan, en die willen we zien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt die berichten echter verborgen voor ons.’

De advocaat van Sondland zegt in een verklaring dat zijn cliënt ‘ontgoocheld’ is dat hij niet mag getuigen. ‘Als werknemer van het ministerie van Buitenlandse Zaken had mijn cliënt echter geen andere keuze dan te handelen naar de instructies van mijn regering’, klinkt het. ‘Ik was klaar om een getuigenis af te leggen, en zou dat in de toekomst graag doen, mocht ik de toestemming hebben.’

‘Schertsrechtbank’

Niet lang nadat het nieuws bekend was geraakt, maakte Trump zijn kijk op de zaak duidelijk op Twitter.

‘Ik zou ambassadeur Sondland - een heel goede man en goede Amerikaan - heel graag sturen om te getuigen, maar spijtig genoeg zou hij dan getuigen voor een volledig gecompromitteerde schertsrechtbank, waar Republikeinen hun rechten zijn ontnomen en waarachtige feiten niet toegelaten zijn zodat ze zichtbaar zijn voor het publiek’, luidt het onder meer.

De Democratische partij startte in september een impeachmentonderzoek tegen Trump nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor die eerste stap in de impeachment-procedure. Daarna meldde een tweede klokkenluider zich.