PlayStation 5 komt volgend jaar in kerstperiode uit
Foto: AFP

Sony lanceert in de feestperiode van volgend jaar zijn nieuwste spelconsole. Die zal PlayStation 5 (PS5) heten, heeft de Japanse technologiereus bekendgemaakt.

In april had het magazine Wired al details bekendgemaakt over de console van de volgende generatie van Sony. Die zal niet langer een klassieke harde schijf hebben, maar een solid-state drive (ssd), waardoor spelletjes sneller kunnen opstarten.

Sony kondigt dinsdag aan dat de controller van de console de spelbeleving moet verbeteren. Daarvoor krijgt het toestel onder meer knoppen die afhankelijk van de spelsituatie moeilijker of makkelijker in te drukken zijn. ‘Adaptive triggers’, noemt het bedrijf dat.

Ook de zogenoemde ‘haptische feedback’, technologie waarbij met beweging of vibratie met de gebruiker wordt gecommuniceerd, moet beter worden. ‘Tegen een muur crashen in een race voelt helemaal anders dan iemand tackelen op een voetbalveld’, klinkt het.

Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Eerder had Microsoft al bekendgemaakt eind volgend jaar ook een nieuwe versie van zijn Xbox-console op de markt te brengen.