Schuldig verzuim? Mensen die keken terwijl man overleed ondervraagd
Foto: Photo News

Het parket van West-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar mogelijk schuldig verzuim nadat een man van 45 jaar overleed op de Grote Markt in Kortrijk.

Woensdagnacht rond 00.20 uur zakte een 45-jarige man in elkaar op de Grote Markt in Kortrijk. De man werd onwel en zakte in elkaar. Hij is ter plaatse overleden. Opmerkelijk: een politiecombi vond de man pas een kleine twee uur later. Ze belden een ambulance.

Het parket is ambtshalve een vooronderzoek gestart naar schuldig verzuim. Schuldig verzuim is het nalaten om iemand te helpen die in groot gevaar verkeert. ‘Zeker acht mensen wandelden in die tijd voorbij de man’, zegt Tom Janssens van het parket van Kortrijk. Het gaat niet over passanten. ‘Op camerabeelden is te zien dat die mensen echt in de richting van de man keken.’ Sommigen moeten volgens het parket ook zeker gezien hebben dat de man nog bewoog.

Het parket heeft verschillende mensen kunnen identificeren en verhoorde dinsdagvoormiddag al twee van hen. ‘Het is nog niet zeker of we hiermee verdergaan. Ook de familie heeft nog geen klacht ingediend’, aldus Janssens. De voorbijgangers riskeren in theorie een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en een boete van 4.000 euro.

Wat als u in die situatie zou terechtkomen? ‘We zijn verplicht om hulp te bieden’, zegt Janssens. Dat geldt uiteraard niet in elk geval. ‘Als iemand aan het verdrinken is en je kan niet zwemmen of het water is te koud, dan moet je uiteraard niet in het water springen. Het gaat om hulp bieden zonder jezelf in gevaar te brengen.’

In deze situatie hadden de mensen dus wel te hulp moeten schieten - of minstens de nooddiensten opbellen. Janssens geeft toe dat het een uitzonderlijk geval is. ‘Schuldig verzuim komt soms voor bij klachten aan geneesheren die niet de nodige ingrepen hebben uitgevoerd. Ook bij drugsdoden komt het wel eens voor. Als je samen drugs gebruikt, en de ander overlijdt, dan kan je aangeklaagd worden voor schuldig verzuim.’

De uitwendige lijkschouwing van de 45-jarige man liet vermoeden dat het om een natuurlijk overlijden gaat. Dinsdagvoormiddag volgde de autopsie. Het parket communiceert voorlopig niet verder over die resultaten.