Brexit-akkoord lijkt ‘zo goed als onmogelijk’ na gesprek tussen Johnson en Merkel
Boris Johnson. Foto: Photo News

De onderhandelingen van de laatste kans over een akkoord rond de Brexit dreigen af te stevenen op een mislukking. Dat is de conclusie van een telefoongesprek dat Brits premier Boris Johnson en Duits bondskanselier Angela Merkel dinsdagmorgen hadden, berichten Britse media.

Volgens een hooggeplaatste bron binnen Downing Street zou Merkel dinsdagochtend telefonisch aan de Britse premier hebben gezegd dat de Europese Unie nooit zal instemmen met een Brexit-akkoord waarbij Noord-Ierland uit de douane-unie met de EU wordt gehaald. Dan zouden er namelijk opnieuw grenscontroles komen. ‘Is dat wel het geval, dan is een akkoord heel erg onwaarschijnlijk’, zou Merkel volgens de BBC hebben gezegd.

De Britse openbare omroep meldt dat Johnson daarop antwoordde dat hij niet kan ingaan op die Europese eis. De Britse premier zou zijn meest recente voorstel, waarin de ‘backstop’ als noodoplossing voor de Ierse grens werd vervangen door een tijdelijk systeem van twee grenzen, net als ‘heel redelijk’ hebben omschreven. ‘Deze eis van Europa, samen met de onwil van de EU om mee te gaan in nieuwe voorstellen, maken een akkoord over de Brexit zo goed als onmogelijk’, zou Johnson daarop tegen Merkel hebben gezegd.

De woordvoerder van Merkel wilde dinsdag alleen maar bevestigen dat de twee leiders elkaar inderdaad telefonisch hebben gesproken. Uitspraken over de inhoud wilde hij niet doen. 'Het is niet onze gewoonte commentaar te geven op vertrouwelijke gesprekken', klinkt het in Berlijn. Journalisten van BBC en AFP wijzen op de mogelijkheid dat Downing Street de woorden van Merkel bewust niet waarheidsgetrouw zou hebben weergegeven. Ook de Europese Commissie benadrukt dinsdag dat nog steeds 'hard gewerkt' wordt aan een akkoord.

‘Cynische poging’

Dat zijn nieuwste voorstel op weinig Europees enthousiasme kan rekenen, kan Johnson bezwaarlijk een verrassing noemen. Want vorige week werd het al afgeschoten door het Europees Parlement en de Europese Commissie. Oppositiepartij Labour ziet in het onverzettelijk vasthouden aan het plan dan ook een poging van Johnson om elke deal met Brussel over de Brexit moedwillig te torpederen.

‘Dit is een nieuwe cynische poging van Downing Street om de gesprekken te saboteren’, zegt de Brexit-woordvoerder van Labour in een persbericht. ‘Boris Johnson zal nooit de verantwoordelijkheid voor zijn eigen falen opnemen. Zijn strategie was vanaf dag één om een harde Brexit zonder akkoord door te drukken.’

Quo vadis?

Ook afscheidnemend Europees president Donald Tusk reageerde kwaad op de houding van Johnson. 'Dit is geen idioot spelletje elkaar de zwar­te­piet toe­spe­len. Dit gaat om de toekomst en de veiligheid van zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk', tweette Tusk. 'Je wil geen deal, je wil geen uitstel van de Brexit. Quo vadis?'

Op 17 en 18 oktober vindt een Europese top plaats die volledig in het teken zal staan van de Brexit. Daarom moest tegen het einde van deze week duidelijk worden of Europa en het Verenigd Koninkrijk nog tot een vergelijk konden komen. Het antwoord op die vraag lijkt nu al bekend.