Moreau en Fornieri hielden oprichting privéholding maanden verborgen
Foto: BELGA

Stéphane Moreau en François Fornieri hielden maandenlang de oprichting van Ardentia verborgen. Dat was het vehikel waarmee ze Elicio wilden overnemen.

De oprichting van Ardentia verscheen pas vandaag, 8 oktober, in het Belgisch Staatsblad, terwijl de oprichtingsakte al dateert van 19 juli. De stichters legden de aktes pas op 4 oktober ter griffie neer. Dat is niet alleen bijzonder laattijdig, het is ook ongezien dat er maanden tussen beide data zitten.

De vennootschap Ardentia was het vehikel dat Moreau, Fornieri en CMI (John Cockerill) zouden gebruiken om de groenestroomproducent Elicio (het vroegere Electrawinds) van Nethys over te kopen voor 2 euro.

Zelfbediening

Moreau, Fornieri en andere bestuurders van Nethys hielden de verkoop van Elicio geheim. Nethys organiseerde ook geen verkoopproces waarbij meerdere partijen de kans kregen te bieden. Het verkocht aan enkele interne kameraden, zonder dat anderen de kans kregen te bieden. Dit terwijl Elico eigendom is van gemeenten en provincies.

De oprichters van Ardentia waren CMI (die vertegenwoordigd werd door Jean-Luc Maurange) en Ardentia Holding. Ardentia kreeg drie bestuurders mee: Moreau, belast met het dagelijks bestuur, Francesco Fornieri (bekend als François Fornieri of de topman van farmabedrijf Mithra) en CMI.

Ardentia Holding zelf werd opgericht door Francesco Fornieri én Stéphane Moreau. In beide oprichtingsaktes staat dat Moreau het dagelijks beheer ging doen, maar daar niet voor vergoed ging worden. De oprichting van Ardentia Holding werd op 12 juli ter griffie neergelegd. Maar voor het ‘Elicio-vehikel’ gebeurde dat dus ongezien laattijdig.