Bosbranden in Bolivia na twee maanden geblust dankzij regen
Van het regenwoud blijft op sommige plekken in Bolivia nog weinig over. Foto: AFP

Met de hulp van hevige regenbuien zijn de bosbranden geblust die de voorbije twee maanden meer dan 4 miljoen hectare aan Boliviaans regenwoud in de as hebben gelegd.

Dankzij de regenbuien slaagden Boliviaanse militairen er de afgelopen dagen in de hevige brandhaarden te bestrijden in Chiquitania, een dichtbeboste provincie met grote inheemse gemeenschappen die er al eeuwenlang verblijven.

‘Op satellietbeelden zijn geen branden meer te zien’, zegt Cinthia Asin, ambtenaar verantwoordelijk voor milieukwesties voor de provinciale overheid van Santa Cruz, tegen Reuters. Ook de meteorologische dienst van Bolivia bevestigt tegen het persbureau dat alle branden geblust zijn, al waarschuwde hij wel dat onder invloed van de felle zon en de hoge temperaturen die de komende dagen worden verwacht, heropflakkeringen niet uit te sluiten vallen.

De bosbranden van de voorbije twee maanden waren de grootste die Bolivia in twee decennia troffen. Volgens critici is het regeringsbeleid, dat grote landbouwprojecten stimuleert, medeverantwoordelijk voor de natuurramp.

Honderdduizenden demonstranten

De branden hebben de populariteit van zittend president Evo Morales dan ook geen goed gedaan. Inheemse groeperingen hielden de afgelopen dagen een protestmars door Santa Cruz, terwijl in de administratieve hoofdstad La Paz honderdduizenden demonstranten op straat kwamen om te protesteren tegen wat zij ‘de trage reactie van de nationale overheid’ noemden.

De overheid benadrukt dat het al 20 miljoen Amerikaanse dollar heeft uitgegeven om de vlammen te bestrijden. Volgens bevelhebber Williams Kaliman is het bovendien de bedoeling dat zo’n 5.000 militairen in het gebied aanwezig blijven, om te verhinderen dat het vuur opnieuw kan opflakkeren.

In buurland Brazilië, dat de afgelopen maanden eveneens werd getroffen door hevige bosbranden, is het vuur dankzij de weersomstandigheden ook al op veel plekken gedoofd. Ook daar werden militairen ingezet om het vuur te blussen.