Niet Jupiter maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in ons zonnestelsel.

Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond Saturnus. Het totale aantal komt daarmee op 82. Jupiter moet het met 79 manen stellen.

De manen zijn gevonden met de Subaru-telescoop in Hawaï. Slechts drie van de manen draaien met de richting van Saturnus mee. In ongeveer twee jaar tijd maken ze een rondje om de planeet heen. De overige zeventien manen draaien in tegengestelde richting van Saturnus. Zij hebben drie jaar nodig om rond te gaan.

Chaos

Het gaat om kleine manen met een diameter van ongeveer 5 kilometer. Mogelijk zijn ze ontstaan toen minstens drie grotere hemellichamen tegen elkaar zijn gebotst of door planetoïden geraakt werden.

‘We denken dat deze manen ons tonen hoe chaotisch het zonnestelsel was in het verre verleden’, zegt astronoom Scott Sheppard. ‘Alles werd geraakt, en deze manen zijn daar overblijfselen van.’

Namen

Het Carnegie Institution of Science zoekt namen voor de hemellichamen. Mensen kunnen via sociale media suggesties sturen. Wel moeten de namen afkomstig zijn uit de Noorse, Gallische of Inuit-mythologie.