dinsdag 8 oktober 2019 - Opinies
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

kort & bondig

Het klavecimbel, geen poedelpiano

De columns van Wouter Deprez en Guinevere Claeys zijn een feest. Pittig, persoonlijk en puntig geformuleerd, daarna kan ik de ellende op de volgende pagina’s telkens weer aan. En van de vorderingen van Deprez bij het beluisteren van klassieke muziek springt mijn hart helemaal op (DS 7 oktober). Maar Deprez is geen fan van het klavecimbel. Zijn lievelingscomponisten Bach en Händel schreven nochtans veel muziek voor dat instrument. De discussie over ‘Bach op piano’ is al zo oud als de historische uitvoeringspraktijk. Vandaag word je niet langer verketterd als je afwijkt van die bijbel. Een doorleefde muzikale interpretatie van het Welgetemperd klavier op piano kan ook mij soms bekoren. Ik luister dan wel meer naar wat mijn tijdgenoot de musicus te vertellen heeft, en minder naar wat Bach de componist vandaag voor ons betekent. Hoe zou dat ook kunnen, als we zijn referentiekader door het onze vervangen hebben?

Sport
 1. David Goffin klopt Marin Cilic en doet goede zaak met het oog op de Masters tennis
 2. Kan Racing Genk (tegen alle verwachtingen in) in Champions League stunten tegen Liverpool?
 3. Genkse youngsters gaan tegen Liverpool onderuit in UEFA Youth League
 4. Tom Waes neemt afscheid van zijn beste vriendin Wielemie
 5. Eerste nederlaag van het seizoen is meteen zwaarste Europese thuisnederlaag ooit van Club Brugge
 6. Standard houdt met succes opmerkelijke transfer van jeugdspeler tegen: “1.100 kilometer? Dat kan niet in zijn belang zijn”
 7. Pro League “neemt akte” van uitspraken Bart Verhaeghe over de BeNeLiga
 8. Een beetje gek: sterren van Liverpool trainen niet in stadion van Genk, maar op veld van ... een Limburgse derdeprovincialer
 9. Rode Duivels voeren voor tiende keer op rij de FIFA-ranking aan (en we lopen zelfs een beetje uit)
 10. Lefevere is trots met Deceuninck-Quick Step opnieuw nummer 1 te zijn en strikt alwéér een jong talent: “Klassementen liegen niet”
 11. Spaanse voetbalbond bevestigt uitstel van Clasico tussen Barcelona en Real Madrid naar 18 december
 12. Hartproblemen verstoorden zijn seizoen, maar 38-jarige Vasil Kiryienka is nog niet klaar met koersen: “Het was niet gemakkelijk”
 13. Elise Mertens pakt uit met enkele knappe punten en wint haar eerste groepsmatch van de WTA Elite Trophy
 14. "Ferrari vastberaden om te winnen in Mexico"
 15. Greg Van Avermaet was volgens UCI in 2019 de beste in eendagswedstrijden: “Ik win geen twintig keer per jaar, maar doe overal wel mee”
 16. NBA. Kawhi Leonard scoort meteen 30 punten bij debuut en troeft met LA Clippers LeBron James af, Toronto opent seizoen met nipte zege
 17. 15 minuten vertraging door papiersnippers, maar River Plate haalt het in stadsderby van Boca Juniors en is eerste finalist van Copa Libertadores
 18. Trainer Victor Campenaerts had verkennend gesprek over deelname aan Olympische Spelen: “Wij willen graag snel duidelijkheid”
 19. PSG-coach heeft lof voor durf van Club Brugge, ook Philippe Clement benadrukt het positieve: “Ik ben trots op ons eerste uur”
 20. Club Brugge-spelers proberen lessen te trekken uit afstraffing: “We moeten voor niemand onderdoen in het spel”

De podcasts van
De Standaard