Johnson waarschuwt Macron: Brexit komt er
Foto: AFP
In de aanloop naar gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk liet Boris Johnson aan de Franse president Emmanuel Macron weten dat er geen uitstel komt voor de Brexit. Die staat op 31 oktober gepland.

Vorige week woensdag maakte Boris Johnson zijn langverwachte alternatief voor de door hem verguisde Ierse ‘backstop’ over aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Vrijdagavond, nadat alle EU-landen de tijd hadden genomen om de gedetailleerde voorstellen door te nemen, zei een Commissiewoordvoerster al dat de teksten ‘geen basis voor een akkoord’ vormen. Nieuwe gesprekken tussen Brussel en Londen werden over het weekend getild.

Intussen zou de Britse regeringsleider in een telefoongesprek aan de Franse president Macron hebben gezegd dat de Europese Unie er niet van moet uitgaan dat het Verenigd Koninkrijk ook na 31 oktober nog in de EU kan blijven. Johnson herhaalde naar verluidt ook dat hij geen nieuw uitstel van de Brexit zal vragen.

Compromis

Nochtans verplicht een recente wet, de zogenoemde Benn Act, de eerste minister om een dag na de Europese top van 17 en 18 oktober Europa om dat uitstel te vragen, mocht tegen dan geen nieuw onderhandeld echtscheidings­akkoord op tafel liggen.

Vooralsnog leek de regering zich niet zomaar neer te leggen bij die Benn Act. De voorbije dagen wekte Johnson echter de indruk dat alsnog te willen doen. Dat bleek althans uit documenten die de Schotse advocaat Jo Maugham afgelopen vrijdag deelde op Twitter. Het gaat om een verklaring van de regering-Johnson, waarin wordt beloofd dat ze op 19 oktober schriftelijk om uitstel zal vragen mocht een akkoord tegen dan niet rond zijn.

Ondanks die schriftelijke belofte bleef het onduidelijk of Johnson ook daadwerkelijk van plan was om dat uitstel aan te vragen.

Historische vergissing

'Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot, belangrijk voorstel op tafel gelegd, maar nu is het tijd dat de Commissie toont dat ook zij bereid is om een compromis te sluiten. Zo niet, dan stapt het Verenigd Koninkrijk zonder deal op', verklaarde een bron binnen Downing Street intussen.

Boris Johnson zelf bestempelde de Benn Act als een 'daad van capitulatie', die de positie van de Britten bij de onderhandelingen over de Brexit verzwakt. 'De capitulatiewet en haar auteurs ondermijnen de onderhandelingen, maar als de Europese leiders gokken dat dit een 'no deal' zal voorkomen, dan begaan ze een historische vergissing', luidde het tot slot.

Volgens Johnson bevinden de EU en het Verenigd Koninkrijk zich nu dus in een fase van 'de laatste kans' om nog een akkoord te bereiken.