Islamistische partij Ennahdha op kop in parlementsverkiezingen Tunesië volgens exitpolls
Rached Ghannouchi, partijleider van Ennahdha, brengt zijn stem uit. Foto: AFP

De islamistische partij Ennahdha heeft volgens de exitpolls de parlementsverkiezingen in Tunesië gewonnen.

De tweede plaats gaat naar Qalb Tounes, de partij van presidentskandidaat Nabil Karoui. Afhankelijk van de peiler, haalt die partij 33 tot 35 zetels binnen.

Zowel Ennahdha als Tounes zeggen de verkiezingen te hebben gewonnen.

De beweging Karama van de islamistische populist Seifeddine Makhlouf zou als derde partij nog 17 tot 18 zetels binnenhalen. Voor alle andere partijen ligt het aantal verkozenen nog een pak lager. Als de resultaten van de exitpolls bevestigd worden, zal de versnippering in het parlement dus erg groot zijn.

In totaal waren er meer dan 1.500 lijsten, en meer dan 15.000 kandidaten, voor de 217 zetels van de Tunesische volksvertegenwoordiging. Zeker een derde van de lijsten is van onafhankelijken, wat het al verdeelde politieke landschap in het Noord-Afrikaanse land nog verder vertroebelt.

De grootste partij krijgt twee maanden om een regering te vormen die in het parlement een meerderheid van 109 stemmen achter zich moet krijgen. Als dat niet lukt, kan de president een premier aanduiden die vervolgens twee maanden krijgt om een regering te vormen die de steun krijgt van een meerderheid in het parlement.

Tegen corruptie

In de campagne zette Ennahdha fors in op de strijd tegen corruptie, waarmee ze probeerde het verschil te maken met Karoui en zijn Qalb Tounes. ‘Als het volk ons weer zijn vertrouwen toezegt, dan zullen we regeren met de revolutionaire krachten die niet van corruptie verdacht worden’, zei boegbeeld Rached Ghannouchi. Hij ambieert het voorzitterschap van het parlement.

De parlementsverkiezingen in Tunesië vinden plaats drie weken na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, en één week voor de tweede ronde. De presidentsverkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor november, maar werden naar voren geschoven nadat president Beji Caid Essebsi eind juli overleed.

De tweede ronde gaat tussen Kaïs Saïed, een onafhankelijk academicus die als winnaar uit de eerste ronde kwam, en de gevangen genomen mediamagnaat Nabil Karoui. Een goed resultaat voor Karoui’s partij Qalb Tounes zal vanzelfsprekend in het voordeel spelen van Karoui. Zijn tegenstrever Saïed gaf geen stemadvies - hij zegt zich te kanten tegen een partijsysteem. Hij krijgt wel de steun van Ennahda, sinds de Ennahdha-kandidaat de tweede ronde niet haalde.