Belgian Cheetahs eindigen knap vijfde, het goud is voor de Verenigde Staten
Foto: Photo News

De Belgian Cheetahs zijn er niet in geslaagd een medaille te winnen op de 4x400m op het WK atletiek in Doha. Onze landgenotes eindigden op een knappe vijfde plaats, het goud ging naar de Verenigde Staten voor Polen en Jamaica.

Slotloopster Camille Laus kwam als zesde over de finish, dat werd zelfs nog een vijfde plaats nadat Canada werd gediskwalificeerd. Ook Jamaica werd even geschrapt, maar ging in beroep en kreeg gelijk. Zo behielden ze dus het brons.

De Cheetahs kozen voor het viertal dat het in de halve finale zo goed had gedaan waardoor onze landgenotes nu al zeker zijn van een plaats op de Spelen, volgend jaar in Tokio. Maar over medaillekansen werd niet gesproken. Niemand in het Belgische kamp die ook maar durfde dromen van eremetaal.

Startloopster Hanne Claes opende prima en gaf de stok in vijfde positie door aan Imke Vervaet. Zij verloor een beetje terrein en gaf in zevende positie de stok door aan Pauline Cocquyt. Terwijl de VS met een straat voorsprong naar het goud snelden, mocht slotloopster Camille Laus als zesde de slotronde in. Na een sterke laatste hectometer slaagde zij erin als zesde over de meet te komen. De cheetahs werden uiteindelijk nog vijfde, door de diskwalificaties van Canada.

Startloopster Hanne Claes, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus bleven in 3:27.15 Oekraïne (3:27.48) en Nederland (3:27.89) voor. De wereldtitel ging naar de VS in 3:18.92, voor Polen (3:21.89) en Jamaica (3:22.37).

De Cheetahs, vorig jaar vierde op het EK in Berlijn, plaatsten zich zaterdag in de reeksen met een nieuw Belgisch record (3:26.58) voor de finale en de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Ze lieten toen de zevende chrono van alle deelnemende landen optekenen.

Op dit WK moesten de Cheetahs het stellen zonder hun nummer één Cynthia Bolingo, op de sukkel met haar achillespees.