Noord-Korea en VS spelen welles-nietesspelletje: 'Mislukt gesprek? Neen hoor'
Foto: ap
Terwijl Noord-Korea zaterdag meldde dat het gesprek met de VS over het Noord-Koreaanse kernprogramma 'mislukt' was, en bijgevolg afgesprongen, beweert de VS dat we over een succesvolle 'beginfase' kunnen spreken.

De Amerikanen hebben de uitnodiging van Zweden aanvaard om over twee weken opnieuw samen te komen voor een nieuwe gespreksronde met Noord-Korea. De twee landen kunnen niet op één dag tijd 'zeventig jaar oorlog en vijandigheid op het Koreaanse schiereiland' bijleggen, luidde het na het afbreken van de eerste gesprekken zaterdag. 

Kort voordien had de Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Myong Gil aan journalisten nochtans gezegd dat de gesprekken mislukt waren. 'De onderhandelingen hebben onze verwachtingen niet ingelost en zijn uiteindelijk afgesprongen', verklaarde hij aan de pers voor de Noord-Koreaanse ambassade. 'De mislukking van de onderhandelingen, die geen enkele doorbraak opleverden, is volledig te wijten aan de Verenigde Staten die hun gewoonlijke houding niet wilden veranderen.'

Geen juiste weergave

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zijn de opmerkingen van de Noord-Koreaanse onderhandelaar echter geen juiste weergave van 'de inhoud en de geest van de gesprekken'. 'Mislukt? Neen hoor', klinkt het. 'Dit is een beginfase die aftastend afgerond werd.'

Het waren de eerste onderhandelingen tussen beide landen sinds de mislukte top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider King Jong Un in februari in Vietnam.

Zweden speelt een belangrijke rol bij de onderhandelingen tussen beiden landen, omdat het in tegenstelling tot de VS wel officiële diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea heeft. In januari vond in het land ook al een bijeenkomst plaats waarop een ontmoeting tussen Trump en Kim werd voorbereid.