82 bijzitters die niet kwamen opdagen moeten voor Limburgse rechter verschijnen
Bijzitters die niet kwamen opdagen kregen een minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld. Foto: Marc Herremans - Corelio
Het Parket van Limburg heeft 82 nalatige bijzitters gedagvaard voor de rechtbank. Het gaat om mensen die op 26 mei niet kwamen opdagen in het stembureau en de voorgestelde minnelijke schikking niet hebben betaald.

 staat zaterdag in Het Belang van Limburg en wordt bevestigd door Jeroen Swijsen van het Limburgse parket. In totaal hebben 271 Limburgers, die in mei dit jaar niet kwamen opdagen als bijzitter voor een stembureau, een minnelijke schikking van 250 euro in de bus gekregen. Daarvan hebben 82 personen niet betaald. Zij moeten nu voor de rechter verantwoording afleggen.

De rechtbank van Limburg organiseert meerdere themazittingen met betrekking tot de nalatige bijzitters. Een eerste zitting vindt op 20 november plaats in Hasselt. Dan volgen er nog zittingen op 4 december in Hasselt en Tongeren.

Aan de strafrechter kunnen mensen soms aantonen dat ze de minnelijke schikking alsnog betaald hebben. Dan volgt er een vrijspraak. Af en toe lopen die documenten in de administratieve mallemolen vertraging op. Mensen, die hun minnelijke schikking niet betaald hebben, laten soms ook verstek gaan voor de rechtbank. Ze krijgen dan een boete van rond de 400 euro. Tel daar de gerechtskosten bij en dan kan dat bedrag tot zo'n 700 euro oplopen. Daarna kunnen ze wel nog verzet aantekenen.