Gele hesjes verlaten vestiging Bpost
Foto: Photo News
Een groep 'gele hesjes' heeft de hele nacht actie gevoerd bij een sorteercentrum van Bpost nabij het Henegouwse Fleurus. Ze wilden met hun actie 'de passiviteit van het beleid' aanklagen.

Een twintigtal actievoerders startte vrijdagavond omstreeks 21.00 uur met de actie. Omstreeks 23.00 uur was dat aantal opgelopen tot een zestigtal, aldus provinciegouverneur Tommy Leclercq. De actievoerders van het burgercollectief 'Actions Citoyennes contre les mesures gouvernementales' blokkeerden vrijdagavond een vrachtwagen van Bpost met aan boord enkele honderden pakjes, aldus een woordvoerster van het postbedrijf. Het bedrijf nam contact op met de betogers. Daardoor konden de privévoertuigen van de postmedewerkers passeren.

Door de actie loopt de verdeling van de pakjes - bestemd voor een groot deel van Wallonië - vertraging op. Wellicht zal de verdeling worden verschoven naar maandag. De verdeling van de kranten liep zaterdag geen vertraging op.

De actiegroep, die in november 2018 aan de basis lag van de blokkades aan brandstoffendepots, heeft besloten om de acties te hervatten. De actievoerders willen zo naar eigen zeggen de passiviteit van het beleid inzake sociale, fiscale en klimatologische kwesties aan de kaak stellen.