Kimeli strandt in halve finales 1.500m op WK atletiek, Dalilah Muhammad pakt uit met nieuw wereldrecord op 400 meter horden
Foto: AFP

Isaac Kimeli heeft zich vrijdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 1.500m op het WK atletiek in de Qatarese hoofdstad Doha. De Amerikaanse Dalilah Muhammad heeft met een nieuw wereldrecord (52.16) dan weer goud veroverd op de 400 meter horden.

Onze 25-jarige landgenoot eindigde in de eerste halve finale in 3:37.50 (persoonlijk record: 3:36.51) op de negende plaats, niet voldoende voor een stek in de finale, waarvoor de top vijf in elke halve finale en de beste twee verliezende tijden zich plaatsen. Uiteindelijk sloot Kimeli in het Khalifastadion af met een achttiende plaats.

“Ik heb een paar foutjes gemaakt”, analyseerde Kimeli zijn halve finale op de 1.500 meter. “Het plan was om tot het einde te wachten, maar ik ben te vroeg naar voren gekomen en dat heeft onnodige krachten gekost. Op dit niveau wordt er heel veel geduwd en getrokken, en daardoor verzeilde ik opnieuw achteraan en moest ik aan een tweede inhaalmanoeuvre beginnen. Iedereen wil natuurlijk voorin zitten. Als ik dat beter aanpak, zit er meer in. Of dat zou volstaan voor de finale, durf ik niet te zeggen. Het niveau ligt enorm hoog op zo’n WK.”

Als hij zijn beide afstanden samen in ogenschouw neemt, kijkt Kimeli tevreden terug. “Over mijn toernooi in zijn geheel mag ik tevreden zijn. Ik loop twee dagen op rij 3:37, en dat met twee 5.000 meters in de benen. Dat is gewoon goed. Ik kan mezelf niks verwijten.”

Op de Olympische Spelen volgend jaar zal Kimeli niet dubbelen. “De twee afstanden vallen samen in Tokio, dus ik kan ze niet combineren. Het wordt de 5.000 meter, daar heb ik grotere finalekansen. Komende winter ga ik enorm aan mijn basisconditie werken en zo kan ik hopelijk de finale bereiken op de Spelen.”

Dalilah Muhammad snelt naar WK-goud in nieuw wereldrecord op 400m horden

De Amerikaanse Dalilah Muhammad heeft met een nieuw wereldrecord (52.16) goud veroverd op de 400 meter horden. De 29-jarige Muhammad klokte af in 52.16 en was vier honderdsten van een seconde sneller dan de 52.20 die ze op 28 juli tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines neerzette. De Amerikaanse liet zo het eerste wereldrecord noteren op dit WK.

Kimeli strandt in halve finales 1.500m op WK atletiek, Dalilah Muhammad pakt uit met nieuw wereldrecord op 400 meter horden
Foto: AP

In Doha was ze in de finale zeven honderdsten sneller dan haar landgenote Sydney McLaughlin (52.23), die vrede moest nemen met zilver. Het brons ging in 53.74 naar de Jamaicaanse Rushell Clayton.

Voor Muhammad is dit het eerste WK-goud, na zilver in 2013 en 2017. In Rio 2016 pakte ze wel al olympisch goud.

Bahamaan Steven Gardiner verovert wereldtitel 400m

De Bahamaan Steven Gardiner heeft de wereldtitel veroverd op de 400 meter bij de mannen op het WK atletiek. In 43.48 haalde Gardiner, de vicewereldkampioen van Londen, het in Doha van de Colombiaan Anthony José Zambrano (44.15) en de Amerikaan Fred Kerley (44.17).

Kimeli strandt in halve finales 1.500m op WK atletiek, Dalilah Muhammad pakt uit met nieuw wereldrecord op 400 meter horden
Foto: AP

In het discuswerpen bij de vrouwen ging de wereldtitel naar de Cubaanse Yaimé Perez, die met 69m17 haar landgenote Denia Caballero (68m44) en de Kroatische favoriete en titelverdedigster Sandra Perkovic (66m72) achter zich liet.