Johnson belooft rechtbank uitstel voor Brexit te vragen mocht deal uitblijven
Boris Johnson. Foto: Photo News

De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd dat hij de Europese Unie om nieuw uitstel van de Brexit zal vragen, mocht er op 19 oktober nog geen akkoord zijn tussen Londen en Brussel. Dat blijkt uit documenten die de regering-Johnson heeft ingediend bij een Schotse rechtbank. Het blijft echter onduidelijk of Johnson dat ook echt zal doen.

Het Britse Lagerhuis keurde begin september een wet goed die een Brexit zonder akkoord onmogelijk moest maken, de zogenoemde Benn Act. Concreet werd Londen daarmee gedwongen om een dag na de Europese top van 17 en 18 oktober om nieuw uitstel van de Brexit te vragen, mocht tegen dan geen nieuw onderhandeld echtscheidingsakkoord op tafel liggen.

Vooralsnog leek de regering zich echter niet zomaar neer te willen leggen bij die Benn Act. Johnson bleef erbij dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie moet stappen, met of zonder deal, en zei zelfs dat hij ‘nog liever sterft in een gracht’ dan uitstel te vragen. De oppositie hamerde erop dat de regering in dat geval de wet zou overtreden.

Nu lijkt Johnson alsnog van plan zich bij de wet neer te leggen. Althans, dat blijkt uit documenten die de Schotse advocaat Jo Maugham vrijdag deelde op Twitter. Het gaat om een verklaring van de regering-Johnson, waarin wordt beloofd dat ze op 19 oktober schriftelijk om uitstel zal vragen mocht een akkoord tegen dan niet rond zijn. De advocaten van de regering zullen die documenten later vandaag nog in de rechtbank toelichten.

Johnson weigert commentaar

Ondanks die schriftelijke belofte blijft het echter onduidelijk of Johnson ook daadwerkelijk van plan is om dat uitstel aan te vragen. Een woordvoerder van de Britse premier zegt tegen persbureau Reuters voorlopig geen commentaar te zullen geven.

BBC citeert dan weer een hooggeplaatste regeringsbron die zegt dat ‘de Benn Act op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden’. ‘De regering wordt door de wet enkel verplicht een brief te versturen. Dat betekent niet dat tegelijkertijd geen andere stappen gezet kunnen worden, of geen andere verklaringen kunnen worden afgelegd.’

‘We zullen vertrekken’

Ook volgens Conservatief parlementslid Steve Baker is er vooralsnog niets veranderd aan het standpunt van de regering-Johnson. ‘Dit betekent niet dat we de Brexit zullen uitstellen. Het betekent niet dat we in de EU zullen blijven tot na 31 oktober. We zullen vertrekken’, zegt Baker aan de BBC.

De Britse pers had het eerder al over een mogelijke tactiek van Johnson om in één brief om uitstel te vragen, en dat in een andere brief weer in te trekken. Op die manier zou hij de wet respecteren, en tegelijkertijd een harde Brexit op 31 oktober doorduwen.