Trainer van Nafi Thiam legt uit wat er beter moet na zilver op WK atletiek
Foto: Photo News

Nafi Thiam leed op het WK in Doha haar eerste nederlaag sinds Götzis 2016. “Ik bekijk het toch positief”, reageerde haar coach Roger Lespagnard vrijdag, daags na de competitie.

LEES OOK. COMMENTAAR. Geen paniek voor Tokio 2020 (áls Nafi Thiam de knop kan omdraaien)

Volgens Lespagnard waren er drie sleutelmomenten in de zevenkamp: het kogelstoten, het verspringen en het speerwerpen. In de derde proef, met de kogel “had Nafi een correct resultaat (15m22). Katarina (Johnson-Thompson) deed het voor haar doen uitstekend. Het is alsof Nafi 16m70 zou gooien (haar record is 15m41).”

“In het verspringen vond Nafi de plank niet omdat ze ritme tekortkwam in haar aanloop. Dat is een technische fout. Ze springt 6m40 met een afsprong van 40 cm van de plank. Dat betekent 6m80 zoals Johnson-Thompson. Na het verspringen was het uiteraard voorbij (voor het goud).”

“Ze had 55, 56, 57 meter moeten gooien om voor de 800 meter op gelijke voet te staan met de Britse. Nafi voelde geen pijn bij haar eerste poging, die hoog ging maar niet ver landde. Bij de tweede wil ze te hard lanceren. Ze verwaarloost haar techniek en doet zich pijn. Ik heb haar gezegd te stoppen, dat het nergens meer toe diende.”

Met het oog op de toekomst is het voor Thiam belangrijk dat haar elleboog de tijd krijgt om te genezen. “Zoals we bij de kuit hebben gedaan (die ze deels scheurde begin januari). Er zal een specifiek herstel nodig zijn voor het speerwerpen. Ik denk dat het zo’n zes maanden zal duren voor ze opnieuw op haar beste niveau kan gooien.”

Trainer van Nafi Thiam legt uit wat er beter moet na zilver op WK atletiek
Foto: REUTERS

Technische nummers

Johnson-Thompson zette in Doha een persoonlijk record neer met 6.981 punten en nadert daarmee op het beste totaal van Thiam (7.013 punten). Volgens Lespagnard zal zijn pupil, om de Britse voor te blijven, hard moeten werken aan de technische nummers. Hij is tevens tevreden dat Thiam haar studies heeft afgerond en zich nu voluit op de atletiek kan concentreren. “Ik respecteerde haar wens om te studeren. Die studies zijn afgerond. Tot dusver trainde ze maar zes keer per week.” Veel minder dan haar belangrijkste concurrente, die inmiddels is uitgeweken naar Montpellier.

“Er kan geen sprake van zijn dat we twee keer per dag zullen trainen”, benadrukt Lespagnard, die al twaalf jaar Thiam begeleidt. “Nafi is daar niet klaar voor. We gaan beginnen met anderhalve training met het accent op de technische proeven.”