Aldi roept vlees terug na dodelijke besmettingen in Nederland
Themabeeld. Foto: EPA-EFE
De Oost-Vlaamse vleeswarengroep Ter Beke heeft in Nederland te maken met een listeriacrisis, waarbij al zeker drie mensen zijn overleden. Aldi haalt uit voorzorg rosbief uit de rekken.

Het Nederlandse Ter Beke-bedrijf Offerman roept honderden charcuterieproducten uit zijn fabriek in Aalsmeer terug als gevolg van een listeriacrisis. Donderdagavond besloten de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en Ter Beke om over te gaan tot een terugroepactie. Supermarkten als Jumbo, Sligro en Aldi zijn getroffen.

Bij Jumbo werden 130 producten uit de schappen gehaald, wat aangeeft dat er sprake is van een grote terugroepactie. Dat blijkt ook uit andere cijfers. In Aalsmeer produceert Offerman  jaarlijks 7.000 ton charcuterie of zo’n 134.600 kg per week. Veel producten zoals achterham, kipfilet, salami en gesneden rosbief hebben een houdbaarheids­datum van drie weken. 

De impact in België is onduidelijk. Aldi haalde één product, gebraden rosbief, uit de rekken. ‘Dat doen we uit voorzorg. Het is het enige product dat we van Offerman afnemen’, zei Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck. Het Belgische voedselagentschap FAVV zit zonder informatie vanuit Nederland. Het riep zijn Nederlandse collega’s op alle info meteen te delen met België. Nederland is daartoe  verplicht. 

Vestiging gesloten

De voedselinspectie in Nederland sloot  de productievestiging in Aalsmeer.  Hoelang de fabriek dicht blijft, kon Francis Kint, ceo van Ter Beke vrijdag niet zeggen. De productie kan wel verschoven worden naar andere vestigingen. ‘Mijn eerste zorg nu is de voedselveiligheid, niet het financiële verlies’, zei Kint. Of Ter Beke verzekerd is? ‘Dit is niet het moment om daar nu op in te gaan.’

De vestiging in Aalsmeer werd al enkele maanden van nabij opgevolgd, omdat de metingen hogere (listeria)waarden aantoonden dan normaal, maar zonder dat de wettelijke alarmdrempel overschreden werd. De Nederlandse voedselinspectie doet minimaal per jaar 40 metingen maar Ter Beke zelf heeft de afgelopen maanden een paar duizend metingen verricht. Woensdag kreeg het bedrijf te horen dat de kiemwaarden de alarmdrempel hadden overschreden. Daarop volgde donderdag overleg en werd in samenspraak met de voedselinspectie beslist om over te gaan tot een terugroepactie.

Het type listeria dat er werd aangetroffen, is hetzelfde als dat  bij een besmetting waarbij drie Nederlanders stierven en één vrouw  een miskraam kreeg. ‘We zijn natuurlijk in shock, maar ik weet te weinig van dat onderzoek om er iets over te kunnen zeggen’, zei Kint.
Het was volksgezondheid in Nederland (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) die los van de voedselinspectie meldde dat van 20 patiënten met listeria het zo goed als zeker is dat ze de afgelopen twee jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. ‘Daardoor zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad’, luidde het persbericht. Kint zei dat een dag eerder de voedselinspectie  niet in die termen had gecommuniceerd over de draagwijdte. 

Aandeel neemt duik

Het nieuws van de listeria­besmetting sijpelde maar traag door op de Brusselse beurs waar Ter Beke noteert. Sommige analistenrapporten maakten vrijdagochtend al melding van de besmetting. ’s Middags nam het aandeel een duik van 8,94 procent. Dat was ook het moment dat de notering geschorst werd. De beurswaarde van Ter Beke bedraagt nog 194 miljoen euro.
Afgelopen week vielen  ook in Duitsland twee doden als gevolg van een listeriabesmetting bij het vleeswarenbedrijf Wilke uit de deelstaat Hessen. Vorig jaar kreeg het groentebedrijf Greenyard te maken met een listeriabesmetting in Hongarije.  De bacterie komt in de natuur voor.  In voeding komt de listeriabacterie vooral voor op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig