John Crombez is geen kandidaat om zichzelf op te volgens als voorzitter van de SP.A. De 26-jarige Conner Rousseau krijgt twee uitdagers.

Met de steun van drie afdelingen kon elke SP.A’er zich vandaag opwerpen als kandidaat-voorzitter. Maar ondanks die soepele regels zijn er amper gegadigden. 'Zelf stel ik me niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap', zegt Crombez. 'Ik doe dat met veel vertrouwen in de vernieuwde ploeg. Aan alle kandidaten veel succes gewenst. Ik wil oprecht alle leden bedanken voor de voorbije jaren. Het is nu aan hen om te beslissen aan wie ze het vertrouwen geven om de partij de volgende jaren sterker te maken', vindt Crombez.

Vlaams Parlementslid Conner Rousseau had zich al aangediend. Een ex-medewerker van de huidige voorzitter John Crombez, Hannes De Reu, stelde zich ook al voor. Christ’l Van der Paal, een vakbondsafgevaardigde die bij het Onafhankelijk Ziekenfonds, is de derde kandidaat. Pas gisteren zette ze een filmpje online. Elke kandidaat heeft ook een running mate.

 

De SP.A-leden krijgen de stembrieven ten laatste op 16 oktober in de bus. Voor vrijdagochtend 8 november moet hun stem geregistreerd zijn op het hoofdkwartier. Dan zal de nieuwe voorzitter bekend zijn, op voorwaarde dat een van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Zoniet volgt er een tweede stemronde met de twee best geplaatste kandidaten.

'Verschrikkelijke sfeer'

Nu de verkiezingsstrijd kan losbarsten, maakte Bruno Tobback een stand van zaken op. Waarom geen enkele topper van de partij zich opwierp? 'Dat heeft niet alleen met het cumulverbod van de partij te maken, maar ook met het feit dat we zeer moeilijke jaren achter de rug hebben', zei hij in het Radio 1-programma De ochtend. 'Een aantal mensen heeft de partij in een richting proberen te duwen, en dat heeft geleid tot verschrikkelijke verkiezingsresultaten, en tot een verschrikkelijke sfeer in de partij.'

Over de kandidaten zegt Tobback: 'Ze staan voor een immense taak.'

'SP.A staat voor een belangrijke uitdaging met een vernieuwde ploeg', zegt Crombez. 'Het maatschappelijk debat dat we als partij moeten voeren, is elke dag belangrijker', zegt Crombez.