Nafi Thiam verovert zilver op WK atletiek, goud voor grote concurrente Johnson-Thompson
Foto: Photo News

Nafi Thiam volgt zichzelf niet op als wereldkampioene in de zevenkamp. Op het wereldkampioenschap atletiek in het Qatarese Doha moest ze het afleggen tegen de 26-jarige Britse zevenkampster Katarina Johnson-Thompson.

Het beloofde een spannende tweestrijd te worden. Na één dag, ofwel vier van de zeven proeven, deed Thiam beter dan op het vorige WK. Toch was de loper richting nieuwe wereldtitel allesbehalve uitgerold. Want de enige vrouw die haar kon bedreigen, Katarina Johnson-Thompson, stak in bloedvorm.

Lees hier alles over de eerste dag.

Nafi Thiam verovert zilver op WK atletiek, goud voor grote concurrente Johnson-Thompson
Foto: Photo News

Verspringen

Katarina Johnson-Thompson zette Nafi Thiam meteen onder druk in het verspringen. De Britse koploopster sprong bij haar eerste poging 6,32 meter in de zandbak. Thiam sprong 7 centimeter minder, 6.25 meter. Beiden hadden wel nog marge op de afstootbalk.

De tweede sprong van ‘KJT’ was nog een indrukwekkender: ze sprong 6.77 meter en nam zo onmiddellijk een optie op het goud in de zevenkamp. Thiam moest al haar Belgisch record springen, 6.86 meter, om in de running te blijven voor goud. Dat lukte niet. Thiam raakte niet verder dan 6.40 meter in haar derde sprong.

De Britse vergrootte zo haar voorsprong op de Belgische. Na het verspringen volgt Thiam al op 216 punten van Johnson-Thompson. De Britse leidt met 5.233 punten, Thiam heeft 5.017 punten verzameld na vijf disciplines.

Nafi Thiam verovert zilver op WK atletiek, goud voor grote concurrente Johnson-Thompson
Foto: Photo News

Speerwerpen

Na het speerwerpen was de gouden medaille zo goed als zeker voor de rivale van Thiam. De Belgische liet tijdens het speerwerpen, één van haar sterkste nummers, slechts één worp noteren. Tijdens haar eerste poging stapte ze zelf over de lijn, waardoor haar worp ongeldig was, bij de derde poging kwam Thiam niet meer aan de bak. Vermoedelijk speelde haar blessure aan de elleboog opnieuw op. Ze greep na de tweede worp even naar haar arm.

Johnson-Thompson gooide dan weer een persoonlijk record (43.93 meter). Na zes van de zeven onderdelen lag Thiam zo nog 139 punten achter op KJT. Goud was daardoor zo goed als zeker voor de Britse - die in de afsluitende 800 meter de betere loopster is.

800 meter

In de afsluitende 800 meter zette Katarina Johnson-Thompson de puntjes op de i. Enkel als de Britse 9 seconden zou verliezen op Nafi Thiam zou ze het goud nog weggeven. Daar was geen sprake van. Ze zette de kers op de taart met winst in 2’07”26.

Thiam kon nog net het zilver bewaken. Ze finishte op meer dan 11 seconden van Johnson-Thompson als zevende.