Vrouwelijke cacaoboeren in Afrika hebben het moeilijk om door te groeien tot leiders in hun gemeenschap of coöperatie. De traditionele opvattingen over de rol van vrouwen spelen daarbij een rol, maar ook de beperkte toegang tot onderwijs en leningen. Vrouwelijke producenten hebben ook minder kans hebben om zelf land te bezitten, omdat de traditie bepaalt dat land alleen door mannen geërfd kan worden.
Vrouwen als leiders
Om vrouwen in Afrika te helpen een leidende rol op te nemen, ging in 2017 de Women School of Leadership van start in Ivoorkust. Met de steun van Fairtrade Africa kreeg een groep van 19 vrouwen en 3 mannen een opleiding van één jaar over onderwerpen zoals onderhandelingsvaardigheden, financieel management en mensenrechten. Zo leerden de studenten de nodige vaardigheden om hun inkomen te verhogen, en ontwikkelden ze ook het vertrouwen om een bedrijf op te starten. De afgestudeerde studenten zijn voorbereid om leidersfiguren te worden binnen hun coöperatie en hun eigen gemeenschap.
Onderwijs is de sleutel
"Ik ben er sterk van overtuigd dat toegang tot onderwijs voor meisjes het meest effectieve antwoord is op de benarde situatie van Afrikaanse vrouwen," zegt Anne-Marie Yao. Zij leidt het cacao-programma in West-Afrika voor Fairtrade Africa. "Onderwijs laat vrouwen toe om te kunnen genieten van hun rechten en ondersteunt de wil om te vechten voor respect. En zoals iedereen weet zijn het vrouwen die kinderen opvoeden."
Eén van de cursisten is cacaoboerin Kouame Ehui Edith, een alleenstaande moeder met één kind. Ze is lid van de SCAEK coöperatie in Koboti. Ze hoopt vaardigheden te leren die haar helpen met haar landbouwbedrijf en als rolmodel binnen haar coöperatie. "De Women School of Leadership wordt een nieuwe gelegenheid voor ons vrouwen om te leren", zegt Kouame. "Ik zie deze cursus als een kans om mijn leven te veranderen."
Steun uit België
De Women School of Leadership wordt voortaan ook gesteund door Belgische melkveehouders. In 2009 richtten enkele Belgische melkveehouders een coöperatie op om hun melk tegen een eerlijke prijs aan de man te brengen. Intussen zijn al 500 melkveehouders aangesloten. De verkoop van de Fairebel-melk garandeert hen een eerlijk loon van 45 cent per liter. Het assortiment is intussen uitgebreid met kaas, boter, roomijs en de Fairebel volle melk met chocoladesmaak.
Voor deze Fairebel volle melk met chocoladesmaak wordt voortaan 100% Fairtrade cacao gebruikt. Zo krijgt ook de cacaoboer in Afrika een eerlijke prijs. Van elke 33cl Fairebel melk met chocoladesmaak gaat één eurocent naar het project Women School of Leadership.
Bekijk hier een video over de Women School of Leadership: