Christelijke vakbond verwerpt voorstel uurroosters bij Skeyes
Het wantrouwen tussen directie en personeel blijft groot bij luchtverkeersleider Skeyes. Foto: photo news

De christelijke vakbond heeft het voorstel over het nieuwe planningsmechanisme bij luchtverkeersleider Skeyes verworpen. Dat zegt secretaris Kurt Callaerts aan persagentschap Belga. ‘Spontane acties zijn niet uitgesloten.’

Bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, werd half september een akkoord gesloten over het planningsmechanisme dat de uurroosters van de luchtverkeersleiders moet regelen. Het akkoord werd ondertekend door de directie en de socialistische én liberale vakbonden. Maar het ACV onthield zich en wou zich intern beraden.

Nu blijkt dat het voorstel unaniem is verworpen door het ACV, de grootste vakbond binnen Skeyes. Volgens secretaris Kurt Callaerts is er vooral ontevredenheid over de blijvende onderbezetting bij en het gebrek aan ‘fatigue management’, dat vermoeidheid bij de luchtverkeersleiders moet tegengaan. ‘Verkeersleiders staan op het uurrooster met 15 shiften op 16 dagen. Men verdoezelt zo het personeelstekort’, zegt Callaerts.

Geen stakingsaanzegging

Volgens de vakbond is de malaise en ontevredenheid bij het voltallige personeel van Skeyes groot. ‘Bij de minste provocatie kan het hier ontploffen. Spontane acties zijn niet uitgesloten’, aldus Callaerts. Maar een stakingsaanzegging is er op dit moment niet, klinkt het nog.

Het is duidelijk dat het wantrouwen heel groot is bij de luchtverkeersleider. Ook bij de concrete uitwerking van het akkoord zijn nog heel wat mogelijke struikelblokken, zegt een bron.