Noord-Korea voert opnieuw rakettest uit
Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA verspreidde dit beeld van de lancering. Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft woensdag opnieuw een ballistische raket getest, afgevuurd vanuit een onderzeeër. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gaat het om een ‘nieuw type raket’ en was de test ‘succesvol’. Noord-Korea en de Verenigde Staten zitten zaterdag opnieuw samen om te praten over nucleaire ontwapening.

De raket werd door KCNA de ‘Pukguksong 3’ genoemd. Het zou gaan om een zogenaamde Submarine-launched ballistic missile (SLBM), een door een onderzeeër gelanceerde raket.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un maakte zijn ‘hartelijke felicitaties’ over aan de onderzoekseenheden betrokken bij de lancering. Die had volgens KCNA ‘geen nadelige gevolgen voor de veiligheid van de buurlanden’.

Volgens Tokio viel een deel van de raket in de exclusieve economische zone van Japan, een maritiem gebied tussen territoriale en internationale wateren.

Noord-Korea heeft dinsdag aangekondigd dat er zaterdag besprekingen over kernenergie met Washington zullen worden gehouden, wat het diplomatieke proces acht maanden na het mislukken van de top van Hanoi nieuw leven zou moeten inblazen.