Ondanks topkwartaal, zakt aandeel Tesla
Foto: REUTERS

Tesla is er het voorbije kwartaal niet in geslaagd om 100.000 auto’s bij klanten af te leveren. Niet-ingeloste verwachtingen laten het aandeel zakken.

Elon Musk, de visionaire Tesla-topman zei vorige week nog dat zijn bedrijf een goede kans had om het symbolische aantal van 100.000 auto's te overschrijden. In een mail aan zijn personeel had hij het volgens CNN over 'een spannende mijlpaal'.

De email zorgde voor enthousiasme op de markten. Met een recordlevering van 95.000 Tesla's in het tweede kwartaal van dit jaar, leek de 100.000 binnen bereik.

Woensdag bleek echter dat het record werd overtroffen, maar dat de 100.000 niet werden gehaald. Er werden het voorbije kwartaal 'maar' 97.000 wagens geleverd.

Kracht van de verwachting 

97.000 leveringen zorgen ervoor dat de maker van elektrische wagens zijn beste kwartaal ooit beleefde. Toch ging het aandeel in de Amerikaanse nabeurshandel woensdag zwaar onderuit. Of hoe de kracht van de verwachting speelt. Musks uitspraken van vorige week schepten verwachtingen bij de beleggers, die uiteindelijk niet werden ingelost.

Tesla staat erom bekend dat het soms moeite heeft om auto’s op tijd bij klanten af te leveren. Oorzaak daarvan zou bij de leveringslogistiek liggen.