De Belgische topatlete Nafi Thiam verdedigt haar wereldtitel op het WK atletiek in het Qatarese Doha. De zevenkampster staat op de tweede plaats na de eerste dag.

100 meter horden

Nafi Thiam begon goed aan de zevenkamp. Ze eindigde na de eerste kamp, de 100 meter horden, op de tiende plaats. Met 13”36 (en 1.071 punten) evenaarde ze haar beste tijd van 2019 op de 100 meter horden.

Haar grootste concurrente, de Britse Johnson-Thompson, deed echter nog beter. Die liep maar liefst 13”09. Het was de Amerikaanse meerkampster Kendell Williams die leidde na de eerste kamp. Ze legde de 100 meter af in 12” 58 en haalde 1.189 punten. De Belgische Noor Vidts stond toen op de 14e plaats (1.039 punten), Hanne Maudens was 18e en voorlaatste (993 punten).

Nafi Thiam tweede na eerste dag zevenkamp
Foto: BELGA

Hoogspringen

Titelverdedigster Thiam slaagde er tijdens het hoogspringen niet in om aan de leiding te komen. Ze moest in het hoogspringen haar grote concurrente Katarina Johnson-Thompson laten voorgaan en stond veertig punten achter haar rivale na twee onderdelen.

Thiam miste verrassend eerst op 1,83 m en had ook op 1,89 m een tweede poging nodig. Johnson-Thompson miste ook twee keer alvorens aan 1,95 m te landen, waar ze vlot overging.

Uiteindelijk sprong Thiam, net als Johnson-Thompson, over 1.95 meter. Beiden faalden drie keer op 1.98 meter. Thiam deed zo even goed als twee jaar geleden in Londen.

Nafi Thiam tweede na eerste dag zevenkamp
Foto: REUTERS

Kogelstoten

Nafi Thiam won woensdagavond het kogelstoten met een worp van 15.22 meter. Ze komt zo (even) aan de leiding. Ze heeft na dit onderdeel 3.118 punten, rivale Johnson-Thompson heeft 3.067 punten. De Britse is normaal wel de snelste op de 200 meter, het laatste onderdeel van dag één.

Twee worpen lang zag het er naar uit dat Thiam zou uitlopen op haar grote rivale, Johnson-Thompson. Haar eerste twee pogingen waren verre van goed. Door een uitstekende derde stoot - de Britse overtrof met 13.86 meter haar persoonlijk record met maar liefst 71 centimeter - bleef ze Thiam in het vizier houden.

Hanne Maudens stootte de kogel naar 13,12 meter, Noor Vidts naar 13,55 meter.

Nafi Thiam tweede na eerste dag zevenkamp
Foto: AP

200 meter

De leidersplaats in de zevenkamp was van korte duur voor Thiam. Ze speelde op de 200 meter haar eerste plaats kwijt aan rivale Johnson-Thompson. De Britse liep met 23”08 anderhalve seconde sneller dan Thiam.

Johnson-Thompson leidt na de eerste dag met 4.138 punten op de zevenkamp, Thiam telt er 96 minder, 4.042 punten.

Nafi Thiam tweede na eerste dag zevenkamp
Foto: BELGA

Geen voordeel

Donderdag staan de laatste drie onderdelen op het programma: het verspringen (17u15), het speerwerpen (19u10) en de afsluitende 800 meter (23u05).

Thiam is op haar 25e de regerende wereld-, olympisch en Europese kampioene in de zevenkamp. ‘Maar dat ik twee jaar geleden de wereldtitel won, biedt mij vandaag geen voordeel op de anderen’, vertelde ze eerder deze week. De Naamse kende bovendien flink wat blessureleed dit seizoen met een scheur in de kuit in januari en een pijnlijke elleboog in juni.

Thiam heeft de beste wereldjaarprestatie achter haar naam (6.819 punten) maar haar Britse rivale Katarina Johnson-Thompson (6.813 punten) zit haar op de hielen. Met Hanne Maudens en Noor Vidts nemen nog twee andere Belgen deel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig