‘Verbeterde plasticvanger Ocean Cleanup werkt’

De nieuwste versie van de ‘plasticvanger’ die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. Een eerdere versie kampte met problemen.

In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem houdt het verbeterde prototype het afval wel goed vast, meldt de ngo The Ocean Cleanup.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder en milieuactivist Boyan Slat maakt zich zelfs sterk dat het systeem niet alleen zichtbare stukken plastic verzamelt maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

‘Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is’, aldus Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem.

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een ‘parachute-anker’, zodat het beter afgeremd kan worden.

Het systeem wordt ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.