Europees Parlement legt Reynders op de rooster
Foto: reuters
Het Europees Parlement legt de 27 kandidaat-commissarissen op de rooster. Vandaag was de Belgische kandidaat Didier Reynders aan de beurt. Hij heeft de bevoegdheid Justitie toebedeeld gekregen.

Drie uur lang wordt een kandidaat ondervraagd over zijn of haar integriteit, Europese engagement en dossierkennis door leden van de bevoegde commissie die gespecialiseerd zijn in het beleidsdomein van de kandidaat. 

In zijn openingstoespraak bracht Reynders meteen zelf de recente beschuldiging van corruptie aan zijn adres ter sprake. Het vooronderzoek werd 'bij gebrek aan enig misdrijf' geseponeerd. 'Iedereen van ons kan blootgesteld worden aan zo'n kwaadwillige aanval', zei hij. Reynders zei te hopen dat niemand moet doorstaan wat hij en zijn familie de afgelopen weken hebben moeten doorstaan.

Als commissaris van Justitie zal Reynders onder meer moeten toezien op de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten. 'De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn.'

De nieuwe Europese Commissie zal volgens Reynders de procedures tegen Polen en Hongarije wegens het schenden van de rechtsstaatprincipes voortzetten. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheid bestaat erin een mechanisme te ontwikkelen om de rechtsstatelijke principes te doen naleven in alle 27 EU-lidstaten, zo zei hij. Reynders hoopt ook op een snel akkoord tussen de Europese lidstaten en het Europees Parlement over een mechanisme om landen die de rechtsstaat met voeten treden financieel te kunnen bestraffen, aan de hand van de Europese meerjarenbegroting.

Kort voor tien uur werd de hoorzitting onderbroken door een stroomstoring. Alle aanwezigen moesten naar een andere zaal verhuizen. Drie kwartier later konden ze weer voortgaan.

Poolse kandidaat presteert 'zwak'

De hoorzittingen zijn niet zomaar een formaliteit. Direct na de hoorzitting stellen de belangrijkste leden van de commissie een rapport op. Wie minder dan 66 procent behaalt, riskeert een herexamen en in het ergste geval een buis. Dat het er stevig aan toe kan gaan, ervoer de Sloveense ex-premier Alenka Bratusek in 2014. Toen ze nietszeggende antwoorden bleef geven, stopten de europarlementsleden niet met gedetailleerde vragen af te vuren. Slovenië besloot haar nominatie terug te trekken en stuurde Violeta Bulc in haar plaats. 

Gisteren nog kwam de Poolse kandidaat Janus Wojciechowski, de Landbouw zou krijgen, gehavend uit de hoorzitting. 'Zijn prestatie was erg zwak', zei Herbert Dorfmann van de EVP-fractie. Volgens hem bleef Wojciechowski vaak hangen in algemeenheden en waren sommige antwoorden 'erg vreemd'. Op de vraag hoe hij de landbouw meer milieuvriendelijk wou maken, antwoordde hij bijvoorbeeld dat hij 'openstond voor gesprekken' en de huidige voorstellen wil verbeteren.De sociaaldemocraten van de S&D-fractie en de EVP zullen hem nog verduidelijkingen vragen voor ze hem willen overwegen als commissaris.

Roemenië en Hongarije 

De nieuwe Europese Commissie gaat normaal op 1 november van start onder leiding van Ursula von der Leyen. Aan de Hongaarse en Roemeense regering moest ze al naar nieuwe kandidaten vragen. De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement oordeelde - nog voor de hoorzittingen van start zijn gegaan - dat Rovana Plumb en Laszlo Trocsanyi niet geschikt zijn wegens het risico op belangenvermenging. Na een telefoongesprek met Von der Leyen besloot Orban zijn EU-ambassadeur Oliver Varhelyi te nomineren.