Strijd om voorzitterschap CD&V kan starten
Foto: Belga
Nu het vaststaat dat de populaire Hilde Crevits in de Vlaamse regering blijft, kan de zoektocht naar een nieuwe voorzitter bij CD&V starten.

Na het aangekondigde vertrek van Wouter Beke als voorzitter, doken geregeld namen op van potentiële kandidaat-opvolgers, niet in het minste die van Hilde Crevits. Nu blijkt dat zij haar verblijf in de Vlaamse regering verlengt, komen er verschillende andere CD&V'ers in beeld om de fakkel over te nemen. 

In de eerste plaats is er Hendrik Bogaert (51). Hij hamert er al langer op dat de partij weg moet uit het centrum, richting rechterzijde. Zo is deelname aan een federale zonder N-VA uit den boze voor de West-Vlaming. Bogaert gaf maanden geleden al aan een kandidatuur ernstig te overwegen.

Wie ook de rechtsere trom roert bij de christendemocraten, is Pieter De Crem (57). De federale vicepremier deed al eens een gooi naar het voorzitterschap, maar moest toen de duimen leggen voor Jo Vandeurzen. 'Crembo' kondigde enkele maanden geleden aan dat hij uit plichtsbesef deel zal blijven uitmaken van de regering van lopende zaken, om zich nadien terug te plooien op zijn thuisbasis Aalter. Een nieuwe kandidatuur zou dus eerder verbazen. Al weet je met De Crem maar nooit.

Een relatief nieuwe naam is die van Vincent Van Peteghem (38). Hij heeft amper 2,5 jaar ervaring als Kamerlid, maar schopte het intussen wel tot burgemeester van het Oost-Vlaamse De Pinte. Bij de laatste verkiezingen raakte hij als derde op de lijst verkozen in het Vlaams parlement. Van Peteghem kwam de voorbije weken vooral in beeld als woordvoerder van de zogenaamde twaalf apostelen, die de verkiezingsnederlaag intern moesten fileren.

Wie de laatste tijd ook als mogelijk kandidaat wordt genoemd, is Sammy Mahdi (31), de jongerenvoorzitter van de christendemocraten. De Vilvoordenaar vindt vlot de weg naar de media en is thuis op de sociale media - iets waarin zijn partij volgens de interne doorlichting te vaak uitblonk door afwezigheid.

De populaire Hilde Crevits liet sinds het aangekondigde vertrek van Beke niet in haar kaarten kijken. Nu vaststaat dat ze in de Vlaamse regering blijft, is de tijd van 'afwachten' voorbij. Het is zo goed als zeker dat één van bovengenoemden zich binnenkort officieel kandidaat stelt. Dan kan de kiesstrijd losbarsten.