Van prullenmand tot bestseller. Hoe de klassieker die jongeren al een kleine halve eeuw lezen er bijna niet kwam
Foto: dSAudio
Koning Van Katoren van Jan Terlouw is één van de populairste jeugdboeken ooit. Het blijft ook na een kleine halve eeuw – massaal – gelezen worden. Maar bijna was het er nooit gekomen.

 

Er zijn wellicht weinig boekenkasten in de Lage Landen waarin Koning Van Katoren niét staat. Het bekroonde boek uit 1971 vermengt sprookjeselementen en maatschappijkritiek, en dat bleek een gouden combinatie. Het is al aan zijn 64ste druk toe en werd 20 keer vertaald. Bovendien is het een kleine 50 jaar na verschijning is het nog altijd actueel. In een interview met Sarah Vankersschaever vertelt auteur Jan Terlouw (87) dat Koning Van Katoren er nochtans bijna niet gekomen was. En als Terlouw vandaag een opvolger zou schrijven, zou die over het klimaat gaan, zegt hij. Want hij begrijpt Greta Thunberg.

Reageer

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalist Sarah Vankersschaever | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Fien Dillen, Wouter Van Driessche | Audioproductie Pieter Schrevens, Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche | Extra fragmenten Jan Terlouw in De Wereld Draait Door, BNN/VARA - Greta Thunberg, Reuters

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig