Kucam mag gevangenis verlaten
Foto: rr

De Mechelse N-VA’er Melikam Kucam komt vrij met een enkelband. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Eerder ging het parket van Antwerpen in beroep tegen die beslissing.

De geschorste politicus Melikam Kucam mag na meer dan acht maanden de gevangenis verlaten. Hij komt vrij met een enkelband, ook al blijft hij voor alle duidelijkheid aangehouden.

De raadkamer wilde hem twee weken geleden al naar huis sturen, maar het parket verzette zich toen. Dinsdag heeft de kamer van inbeschuldigingstelling geoordeeld dat de Mechelse N-VA’er toch naar huis mag.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die, in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die lijsten opstelde.

Kucam ontkent nog steeds de aantijgingen.

Niet bij vrouw verblijven

Ook Kucams zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies. Zijn zoon werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden, zijn echtgenote begin september. Aangezien zij als voorwaarde een contactverbod met Kucam kreeg opgelegd, gaat hij niet bij zijn vrouw wonen.

‘Hij gaat bij zijn ouders verblijven’, aldus advocaat Walter Damen aan VRT. Volgens de advocaat is Kucam opgelucht. ‘Zoals elke gedetineerde is hij blij dat hij uit de cel mag. Het zal voor hem een grote vreugde zijn dat hij na 8,5 maanden zijn ouders terug kan zien. Maar goed, dit is de eerste stap. De volgende stap is de volledige invrijheidstelling’, aldus de advocaat.