KPN heeft al vervanger voor Dominique Leroy benoemd
Joost Farwerck Foto: KPN

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft Joost Farwerck aangesteld als nieuwe topman en voorzitter van de raad van bestuur. Dat meldt het bedrijf dinsdagochtend, daags nadat het de voorgenomen benoeming van ex-Proximus-ceo Dominique Leroy voor die functie ingetrokken had.

Farwerck is momenteel al interimvoorzitter bij de Nederlandse telecomoperator, sinds het vertrek van Maximo Ibarra. Hij wordt ceo op 1 december. Farwerck kan rekenen op een basissalaris van 875.000 euro per jaar, dat aangevuld wordt met bonussen. In een reactie zegt hij dat de benoeming hem ‘ontzettend veel plezier’ doet. ‘KPN wordt geleid door een geweldig team en huisvest erg veel toegewijde werknemers. Ik kijk ernaar uit met hen te mogen samenwerken.’

Duco Sickinghe, voorzitter van de toezichtsraad, zegt dan weer ervan overtuigd te zijn dat onder de nieuwe ceo 'goede vooruitgang gemaakt zal worden met de verdere ontwikkeling en uitvoering van de strategie van KPN'. In een telefonische persconferentie voegde Sickinghe weinig nieuwe elementen toe in verband met het vertrek van Leroy. Volgens hem was de beslissing afgelopen weekend genomen.

De onzekerheid over de duurtijd van het onderzoek naar de aandelentransactie van Leroy was voor hem de belangrijkste reden om af te zien van haar benoeming. 'Eerst ben je als mens geneigd om aan de persoon te denken, maar je moet ook naar de belangen van KPN kijken', zei Sickinghe.

Opmerkelijk is dat KPN ook zijn financiële directeur Jan Kees De Jager verliest.  Die zal vervangen worden door  Chris Figee die op  1 februari de job opneemt. Figee gaat eveneens in de raad van bestuur (het directiecomité) zetelen. ‘Met deze benoemingen zorgt de Raad van Commissarissen (raad van bestuur) ervoor dat KPN zal worden geleid door een ervaren en getalenteerd team met een langetermijnengagement’, klinkt het.

Het Nederlandse bedrijf maakte maandagochtend al bekend een streep te zetten door de beoogde aanstelling van Dominique Leroy als topvrouw. Rond de beoogde aanstelling van Leroy, tot 20 september nog de topvrouw van Proximus, was ophef ontstaan. Eind juli had ze namelijk de ­opdracht gegeven om per 1 augustus een pakket aandelen van Proximus ter waarde van 285.000 euro te ver­kopen. Behalve beurswaakhond FSMA begon ook het gerecht een onderzoek naar die transactie. Brusselse speurders voerden medio september ‘meerdere huiszoekingen’ uit, onder meer in de woning van Leroy.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig