Vier ton cocaïne en twee miljoen euro in beslag genomen door Spaanse autoriteiten
Archiefbeeld. Foto: PETER MAENHOUDT

De Spaanse politie heeft 81 personen aangehouden voor cocaïnesmokkel, kondigt Europol, die de operatie ondersteunde, maandag aan. De verdachten maakten deel uit van een georganiseerd crimineel netwerk dat ook betrokken was bij witwaspraktijken.

Naast vier ton cocaïne en twee miljoen euro namen de Spaanse autoriteiten ook drie vuurwapens, juwelen en edelstenen, luxe horloges, 42 wagens en een jacht van 25 meter lang in beslag. De criminele organisatie vervoerde drugs met boten, vrachtwagens, aanhangwagens en auto’s met geheime compartimenten. Ze bezat ook een illegaal laboratorium.

De laatste fase van de operatie die in 2018 onder de naam ‘Beautiful’ van start ging, vond 26 september plaats. Meer dan 200 politieagenten waren gemobiliseerd om dertien huiszoekingen in Spanje te verrichten. Het smokkelnetwerk was zeer goed georganiseerd en bijzonder gewelddadig, stelt het Europese agentschap voor samenwerking tussen politiediensten. Het vervoer van liquide middelen tussen de verschillende leiders van de criminele organisatie leidde tot hun identificatie.

Het onderzoek werd gecoördineerd door Spanje en bijgestaan door de politiediensten van Colombia, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook Europol ondersteunde het onderzoek, dat tot de ontmanteling van ‘het grootste georganiseerde criminele netwerk in de Spaanse Levantestreek’ leidde, aldus de onderzoeksorganisatie.