Postzegel kost volgend jaar 1,01 euro

Bpost mag vanaf 1 januari zijn tarieven voor brieven en pakjes voor particulieren en kleine professionals verhogen. Daardoor gaat de prijs van een prior postzegels omhoog van 1 naar 1,21 euro, terwijl een gewone postzegel 1,01 euro per stuk zal kosten.

Het Belgische postbedrijf wordt al jaren geconfronteerd met een krimpende brievenmarkt. Het BIPT bevestigt in een mededeling dat de tarieven ‘in belangrijke mate’ gelieerd zijn aan de forse volumedalingen. Het ging om een daling van liefst 9,3 procent voor binnenlandse brieven tijdens het eerste semester van 2019. Bpost zelf wijst op een daling van een derde van zijn briefwisselingvolumes op minder dan 10 jaar tijd.

De prijsstijgingen moeten daarom voor een stuk de toename van de vaste kosten opvangen. De prijzen van het zogenaamde kleingebruikerspakket zullen gemiddeld met 11,4 procent toenemen, zoals bpost had gevraagd.

Concreet zal de prior postzegel, die garandeert dat je brief een dag later toekomt, volgend jaar 1,21 euro kosten. Dat is een stijging met 21 procent. Tegenover 2017 gaat het om een toename met 53,2 procent. De non prior zegel (levering binnen de drie werkdagen) wordt 6,32 procent duurder en zal voortaan 1,01 euro kosten. Vandaag kiest 80 procent van de klanten voor een non prior postzegel.

Als postzegels per tien worden aangekocht liggen de prijzen lager. De non prior zegels kosten dan 0,98 euro per stuk, de prior zegels 1,18 euro per stuk. Volgens Bpost koopt 95 procent van de klanten een postzegelvel, en kiezen ze zo dus voor het goedkoopste tarief.