Brussels Airlines schrapt in oktober meer dan 100 vluchten
Foto: BELGA

Brussels Airlines zal vanaf 10 oktober en tot het einde van die maand in totaal 105 vluchten schrappen door het wegvallen van de reizen van touroperator Thomas Cook.

Het gaat om vluchten van en naar typische vakantiebestemmingen, zoals de Griekse eilanden en de Canarische Eilanden, die vooral gevuld werden met vakantiegangers van Thomas Cook. Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij gezegd.

De beslissing heeft ook gevolgen voor zowat 3.500 passagiers van Brussels Airlines zelf, zegt woordvoerster Maaike Andries. Voor hen zal een oplossing worden gezocht.

De woordvoerster preciseert dat de vluchten van en naar een aantal bestemmingen volledig worden stopgezet (zoals Rhodos, Djerba en Enfidha). Op andere bestemmingen wordt de frequentie verminderd.

Nog volgens Brussels Airlines vertegenwoordigen de geschrapte vluchten maar 2 procent van alle vluchten van de maatschappij in die periode.

Kortingen op zonbestemmingen

Opmerkelijk: kort na de aankondiging van de geschrapte vluchten heeft Brussels Airlines een promotiecampagne gelanceerd. De luchtvaartmaatschappij biedt 20 procent korting op vluchten naar zonnige bestemmingen en omschrijft dat als een geste naar klanten van Thomas Cook Belgium en Neckermann. 'Brussels Airlines, dat het merendeel van de vluchten voor Thomas Cook uitvoerde, heeft momenteel extra beschikbaarheid op vluchten naar populaire vakantiebestemmingen.'

Brussels Airlines

Het schrappen van de vluchten is geen verrassing. De gevolgen van het faillissement van Thomas Cook zullen in ons land het grootst zijn voor Brussels Airlines. Thomas Cook sloot er in 2017 een partnership mee, waarbij de eigen luchtvaartmaatschappij, Thomas Cook Airlines, ophield te bestaan en het gros van het personeel en twee vliegtuigen verhuisden naar Brussels Air­lines. Dat vervoerde sindsdien de Belgische vakantiegangers van Thomas Cook.

Door de overeenkomst kwamen er 26 bestemmingen bij. Naar plekken als Kaapverdië bijvoorbeeld zou Brussels Airlines zonder Thomas Cook nooit hebben gevlogen.

Bij de bekendmaking van het akkoord werd er gesproken over ‘een miljoen zitjes’ die Thomas Cook bij Brussels Airlines zou afnemen. De luchtvaartmaatschappij wil niet zeggen over hoeveel stoelen het nu gaat, maar insiders spreken over 7 à 8 procent van het totaal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in