Macron houdt tv-toespraak om Chirac te eren
Foto: AFP
De voormalige Franse president Jacques Chirac is overleden. Ook zijn politieke tegenstanders brengen hulde. President Macron neemt afscheid met een tv-toespraak.

De Franse president Jacques Chirac is op 86-jarige leeftijd overleden. Chirac was president van Frankrijk van 1995 tot 2007. Hij was ook burgemeester van Parijs en tweemaal premier.

Franse politici hebben niks dan lof voor de overleden ex-president Jacques Chirac. Ook Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Rassemblement national, huldigde hem. 'Alhoewel hij decennialang een politieke tegenstander was van het Front national (voorganger van Rassemblement national), zullen we hem herinneren voor zijn weigering om deel te nemen aan de tweede Irak-oorlog in 2003', aldus Le Pen. Volgens haar was dat 'één van de laatste daden van soevereiniteit van een Frans staatshoofd.'

Ook onze voormalige ministers Louis Michel en André Flahaut roemen Chirac om die reden.

Volgens Jean-Luc Mélenchon, leider van de extreemlinkse partij La France insoumise, hield Chirac 'meer van Frankrijk dan anderen ooit gedaan hebben. Daarom moeten we hem erkentelijk zijn', luidde het in een tweet.

De Franse president Emmanuel Macron zelf wijdt vanavond om 20 uur een televisietoespraak aan zijn voorganger, zo heeft het Elysée laten weten.

 

Ook buiten Frankrijk wordt Chirac herdacht. PS-boegbeeld Elio Di Rupo benadrukt dat Chirac de politiek in Frankrijk mee vorm gegeven heeft. 'Hij heeft als burgemeester van Parijs, president en overtuigd Europeaan gevochten voor een pluralistische samenleving', aldus Di Rupo op Twitter.

Jean-Claude Juncker, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat hij 'er kapot van is'. 'Europa verliest niet alleen een groot staatsman, maar ik verlies ook een goeie vriend', aldus Juncker in een statement.

Premier Charles Michel, straks de Europese president, herinnert zich Chirac 'als een warm, intelligent en enthousiast man. Hij kon grappig uit de hoek komen, maar was tegelijk zeer bezorgd over de ontwikkeling van het Afrikaanse continent en het leefmilieu'.

Eén van Michels voorgangers in de Wetstraat 16, Guy Verhofstadt heeft op Twitter gereageerd: 'Tijdens Europese raden heb ik lange uren naast Jacques Chirac doorgebracht. Tijdens moelijke discussies was zijn humor altijd een verademing. Maar we zullen vooral zijn gehechtheid aan het Europese project en zijn echt staatsmanschap missen.'

Macron houdt tv-toespraak om Chirac te eren
Links: oud-president George Bush. Rechts: de man die ‘neen’ zei tegen Bush Foto: AFP