Boze leerlingen vernielen ruiten tijdens protest tegen scholenfusie in Leuven
Leerlingen tijdens de zitstaking in het Sint-Pieterscollege. Foto: RobTV

Boze leerlingen hebben dinsdagnamiddag vernielingen aangericht in het Paridaensinstituut in Leuven. Ze reageerden daarmee hun woede af over de nakende fusie van drie Leuvense scholen, die dinsdag bekend raakte.

Drie grote katholieke scholen in Leuven fusioneren in 2021. Het Heilige-Drievuldigheidscollege, het Paridaensinstituut en het Sint-Pieterscollege vormen vanaf 1 september 2021 één onderwijsinstelling. De leerlingen zijn daar niet gelukkig mee en hielden verschillende acties, aanvankelijk op de eigen speelplaatsen.

In de latere namiddag trokken leerlingen van het Heilige-Drievuldigheidscollege echter naar het Sint-Pieterscollege. Daar sloten ze zich aan bij een zitstaking. Nadien trok een groepje verder naar het Paridaensinstituut. Daar drongen ze de gebouwen binnen en vernielden ze enkele ruiten.

‘De zitstaking op het Sint-Pieterscollege op initiatief van de leerlingen verliep relatief sereen’, zegt Hans Luyten, woordvoerder van de scholengroep. Leerkrachten van de drie scholen hebben zich inmiddels aangesloten bij het protest. ‘De boosheid van leerlingen en leerkrachten is begrijpelijk’, stelt Luyten.

Drieduizend leerlingen

De drie scholen hebben samen bijna drieduizend leerlingen. Ze zijn onder de vlag van de vzw Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle al in dezelfde scholengroep ondergebracht. Die samenwerking gaat met een fusie nu nog een stap verder. De drie scholen willen daarmee hun expertise bundelen en een gemeenschappelijke eerstegraadsschool oprichten, wat zou moeten leiden tot kwalitatiever onderwijs.

De logistieke reorganisatie van de drie huidige gebouwen moet nog uitgedokterd worden. Het totale aantal leerkrachten en leerlingen zou ongewijzigd blijven. De nieuwe naam van de eengemaakte school luidt voorlopig Perron 3000.

Eenheidsworst

Vlaams Parlementslid en Leuvenaar Lorin Parys (N-VA) zegt dinsdag tegen Belga dat zijn partij ‘vierkant tegen de fusie’ van de drie Leuvense scholen is. ‘Dit is ingegeven door een suïcidale obsessie van de katholieke onderwijskoepel om iedereen hetzelfde onderwijs aan te bieden’, zegt hij.

‘We moeten net behouden wat goed is: drie scholen met een eigen profiel en een eigen pedagogisch project. Ouders kunnen vandaag de keuze maken. Ieder kind is anders en moet kunnen kiezen voor een eigen project.’