Stoffelijke resten van Franco mogen worden opgegraven
Toeristen aan de Valle de los Caídos. Foto: AP

Het Spaanse Hooggerechtshof stemt erin toe dat de stoffelijke resten van de dictator worden verplaatst van de Valle de los Caídos naar een minder symbolische plek in Spanje.

Het Spaans Hooggerechtshof heeft unaniem beslist dat de regering Sánchez de stoffelijke resten van Francisco Franco mag laten opgraven uit de Valle de los Caídos (de Vallei van de Gevallenen) om ze een nieuwe plek te geven op een kerkhof ten noorden van Madrid, naast de restanten van zijn echtgenote.

De nabestaanden van Franco waren tegen die plannen in het verweer gekomen. Zij wilden dat -als Franco’s resten zouden moeten verdwijnen uit het mausoleum in de Valle de los Caídos- ze in de kathedraal de la Almudena zouden worden begraven. Ze zijn van plan om naar het Grondwettelijk Hof te gaan om de beslissing aan te vechten.

De regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez had van bij haar aantreden in juni 2018 gezegd dat ze het stoffelijke overschot van Franco zou weghalen uit het gigantische mausoleum Valle de los Caídos. Op die plek zijn 34.000 mensen doden van de Spaanse burgeroorlog zijn begraven, zowel medestanders als slachtoffers van het regime.