Op reis gaan met Thomas Cook zit er voorlopig niet in
Foto: REUTERS
Thomas Cook België gaat de ondernemingsrechtbank vragen om het grootste deel van de touroperator te beschermen tegen schuldeisers. De lonen van de werknemers over september zouden volgens ceo Jan Dekeyser 'volledig betaald' zijn. Op reis gaan met Thomas Cook kan nog steeds niet.

Door de stap naar de ondernemingsrechtbank is Thomas Cook België voorlopig beschermd tegen schuldeisers, waardoor openstaande facturen momenteel niet betaald hoeven te worden. Dat geeft de bedrijfsleiding de tijd op zoek te gaan naar mogelijke overnemers. Volgens ceo Dekeyser zijn er al 'diepgaande contacten' met geïnteresseerde investeerders om de 'laatste, rendabele entiteit' gedeeltelijk of integraal over te nemen. De touroperator zal de komende dagen werken aan een plan om aan de ondernemingsrechtbank voor te leggen.

Voorlopig kunnen daardoor zo'n 501 personeelsleden, alle werknemers die vallen onder de tak Thomas Cook Retail Belgium, aan de slag blijven. Ook alle 85 Belgische winkels van het reisconcern blijven open.

Op reis vertrekken met Thomas Cook zit er echter nog niet in: alle (pakket)reizen van de touroperator blijven ook woensdag en allicht tot het weekend opgeschort. Reizigers moeten contact opnemen met het Garantiefonds Reizen, aldus woordvoerster Leen Segers.

Ook wie een autovakantie of een hotel only-vakantie geboekt had, kan woensdag niet vertrekken. Enkel reizen van andere touroperators, zoals Club Med, die ook door Thomas Cook worden aangeboden, vallen daar niet onder. De passagiers van Pegase kunnen woensdag wel vertrekken, bevestigt Thomas Cook.

Segers stelt: 'Thomas Cook kan niemand laten vertrekken. Het Garantiefonds gaat alles overnemen. Zij bekijken dossier per dossier of er eventueel toch kan vertrokken worden of het bedrag van de reis terugbetaald wordt. Het Garantiefonds zal een gelijkwaardig product zoeken op de markt bij andere leveranciers.'

De pakketreizen (de vlucht, het verblijf in het hotel en de luchthaventransfer op denaar dat hotel) van Thomas Cook worden ook niet meer aangeboden in de vakantiewinkels van Neckermann of Thomas Cook. 'Wij zijn aan het kijken met andere partijen om het netwerk opnieuw uit te bouwen. Er worden partners gezocht om nieuwe producten aan te bieden. Het is te kort op de bal om morgen (woensdag) al reizigers te laten vertrekken met andere producten. In de loop van de komende dagen zal er meer duidelijkheid komen', zegt Segers.

Garantiefonds garandeert geen vertrekken meer

Het Garantiefonds Reizen meldt dinsdagavond dat het geen vertrekken meer garandeert. Er vinden woensdag voorlopig wel al negen terugvluchten plaats. Het gaat om vluchten van Brussels Airlines vanuit Enfidha en Djerba (Tunesië), Chania en Heraklion (Griekenland), Tivat (Montenegro), Tenerife (Canarische Eilanden), Hurghada (Egypte), Alicante en Malaga (Spanje).

 

Twee faillissementen

De twee andere vennootschappen, goed voor 75 werknemers, (Thomas Cook Belgium en Thomas Cook Retail) leggen wel de boeken neer. 'We hebben geen andere keuze dan voor die twee vennootschappen het faillissement aan te vragen', zei ceo Jan Dekeyser dinsdagmiddag op een persconferentie.

Els De Coster van de vakbond ACLVB reageert: 'We hadden vanmorgen gevreesd voor uitsluitend slecht nieuws, maar het is een dubbele boodschap geworden.' Door de faillissementen van twee entiteiten verliezen 75 mensen hun job. De Coster noemt dat een 'klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn'.

Wel zijn intussen de rekeningen van Thomas Cook België gedeblokkeerd, waardoor de lonen van september konden worden betaald, zo bevestigde ceo Dekeyser nog. Dat is een grote opluchting voor de vakbonden, die op voorhand hadden gezegd dat 'het verhaal van Thomas Cook België anders op zijn einde zou lopen'.

Helft winkels was gesloten

Ook een reeks reiskantoren van Thomas Cook bleef vandaag dicht. 'Ik schat dat de helft van de winkels gesloten was', zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB. Het gaat vooral om kleine kantoren met te weinig mensen om de golf van vragen van reizigers aan te kunnen. Die personeelsleden versterken dinsdag de bezetting in grotere kantoren om op de vele vragen van reizigers te (proberen te) beantwoorden.