Brussels Airlines haalt 350 gestrande toeristen toch terug uit Tunesië
Foto: Photo News
Thomas Cook België laat dinsdag 24 september geen klanten vertrekken. Een aantal reizigers is echter door de mazen van het net geglipt en dinsdagochtend vanop de luchthaven van Zaventem toch vertrokken. Brussels Airlines zal 350 passagiers toch uit Tunesië laten overvliegen.

Er vertrekken dinsdag geen klanten van de reisgroep Thomas Cook die een pakketreis hebben geboekt. Dat laat de Belgische afdeling weten. 'We betreuren het enorm dat als gevolg van deze beslissing de vakantie van de klanten niet kan doorgaan', klinkt het. Alle pakketvakanties van Thomas Cook en Neckermann zijn verzekerd via het Garantiefonds Reizen, benadrukt de touroperator.

Het gaat zowel om klanten die op exlusieve Thomas Cook-vluchten zitten, als om klanten die gemengde vluchten geboekt hebben. 'Gemengde vluchten zullen wel vertrekken, maar zonder klanten van Thomas Cook of Neckermann', zegt Leen Segers van Thomas Cook. 'Aangezien de vluchten wel worden uitgevoerd, kunnen onze klanten die op hun bestemming zijn wel met die vliegtuigen terugkeren naar België.'

Aantal toch vertrokken

Een aantal reizigers is echter door de mazen van het net geglipt. Hoeveel het er zijn, is voorlopig onbekend. 'Die mensen waren verwittigd dat hun reis niet doorging en dan is het ook de bedoeling dat ze effectief thuisblijven', zegt Segers. 'Brussels Airlines heeft de de opgedaagde reizigers toch laten vertrekken. Misschien hebben mensen ons bericht niet gezien, maar ik blijf erbij dat wij de mensen op de hoogte hadden gebracht om niet te vertrekken vandaag.'

Brussels Airlines bevestigt dat het mogelijk is dat er klanten van Thomas Cook België op het vliegtuig zijn gestapt. 'Die mensen hadden een geldig ticket en werden daarom toegelaten op de vluchten', aldus woordvoerster Kim Daenen. 'We konden hen niet actief tegenhouden.'

Vast in Tunesië

In totaal vertrekken er negen gemengde vluchten vandaag naar de klassieke Middellandse Zeebestemmingen. Het is de bedoeling dat de zeshonderd geboekte Thomas Cook-pakketreizigers niet meevliegen (maar een onbekend aantal is dus wel aan boord gegaan). Die vluchten keren ook terug. 927 Thomas Cook-reizigers komen op die manier dinsdag aan in België.

Daarnaast zijn er nog de vier vluchten van en naar Tunesië die Brussels Airlines aanvankelijk geannuleerd had*. Het gaat om vluchten die enkel Thomas Cook-klanten zouden vervoerd hebben. Dinsdagmiddag liet Brussels Airlines weten dat de  de 350 mensen die vastzitten (en normaal dus op de terugvlucht hadden gezeten), toch naar België worden teruggevlogen. De maatschappij heeft daarover afspraken gemaakt met het Garantiefonds Reizen. 'Er zullen twee vluchten ingelegd worden', aldus woordvoerster Maaike Andries. 'De vliegtuigen zullen leeg naar Tunesië vliegen en met samengeteld 350 reizigers terugkeren.' Omdat de vliegtuigen leeg vertrekken, zien die 250 passagiers hun reis in het water vallen. 

'Mensen die morgen vertrekken, kunnen vandaag nog een communicatie van ons verwachten', klinkt het verder bij Thomas Cook. Hoogstwaarschijnlijk volgen er nog meer geannuleerde vluchten van Brussels Airlines. ‘De Belgische luchtvaartmaatschappij bekijkt momenteel haar vluchtplan voor de komende weken en maanden en zal zo snel mogelijk informeren over eventuele wijzigingen in haar vluchtaanbod', klinkt het.

Nederland

Voor Nederlandse klanten van Thomas Cook geldt dinsdag hetzelfde. Ook bij onze noorderburen vetrekken er geen passagiers. Alle vertrekkende vluchten zijn geschrapt. 'Het gaat verspreid over de dag om ongeveer duizend passagiers', zegt een woordvoerster. 'We hebben ze per mail en via social media op de hoogte gebracht.' Om hoeveel vluchten het gaat, kon ze niet zeggen.

Het betreft vooral reizen naar Zuid-Europese zonbestemmingen vanaf Schiphol en Eindhoven Airport. Reizigers die vanaf woensdag zouden vertrekken wordt aangeraden te kijken op de website van Thomas Cook, neckermann.nl of sgr.nl. Daarop vinden ze meer informatie.

Buitenlandse Zaken opent noodnummer 

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij de reisgroep Thomas Cook. ‘Het wachtteam van Buitenlandse Zaken zal deze Belgen zo goed mogelijk begeleiden en mee zoeken naar een oplossing voor hun problemen’, aldus de FOD, die nog zegt de situatie van nabij op te volgen.

Touroperator Thomas Cook België krijgt veel vragen van ongeruste reizigers, nu de Britse groep de activiteiten heeft gestaakt. Momenteel zijn zowat 10.000 Belgen op reis met Thomas Cook België. Hoeveel mensen de komende maanden een reis geboekt hebben bij de touroperator is niet duidelijk. 

Crisiscel

De directie van Thomas Cook België heeft maandag op een ondernemingsraad laten weten dat het bedrijf voorlopig operationeel blijft, maar de vakbonden zijn er niet gerust in. Bij het bedrijf werken 600 mensen in ons land, wereldwijd gaat het om 22.000 personeelsleden. 

Intussen richtte ook het Marokkaanse ministerie van Toerisme maandag een crisiscel op. Die moet de repatriëring van duizenden klanten van Thomas Cook opvolgen en omkaderen. De cel moet zoveel mogelijk informatie verspreiden. Volgens de lokale pers worden vooral Marrakech en Agadir getroffen door het faillissement van de Britse reisgroep

*Het gaat om de vluchten:

SN3881 Brussel-Enfidha
SN3882 Enfidha-Brussel
SN3885 Brussel-Djerba
SN3886 Djerba-Brussel