Tartaarsaus oorzaak salmonella-uitbraak in hotelschool Spermalie
Foto: mvn

Verse tartaarsaus is de bron van de salmonella-uitbraak in de Brugse hotelschool Spermalie begin september.

Op vrijdag 6 september en in de daaropvolgende dagen zijn in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge een tweehonderdtal leerlingen en leerkrachten ziek geworden. Uit laboratoriumonderzoek van stoelgangstalen bleek al snel dat Spermalie getroffen werd door een uitbraak van salmonella. Daarop werden de stalen geanalyseerd van de maaltijden die in het schoolrestaurant werden geserveerd. Ook werd er een online enquête bij de leerlingen en leerkrachten opgestart om na te gaan wie in welk restaurant wat gegeten had.

‘Al deze elementen samen doen ons besluiten dat de tartaarsaus en wellicht meer specifiek de gebruikte eieren aan de bron liggen van deze uitbraak. Verder onderzoek en typering van de salmonellastammen zal hierover nog meer duidelijkheid brengen’, zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het voedselagentschap FAVV.

Intussen werden de nodige maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen en mag de school zijn normale werking hervatten. De keuken van het schoolrestaurant, alle andere keukens en keukenmaterialen werden gereinigd en gedesinfecteerd.

Bij laboratoriumanalyse van nieuwe omgevingsstalen in de keukens werd geen salmonella meer teruggevonden. Sinds 14 september zijn er ook geen nieuwe ziektegevallen gemeld.