Model protesteert op catwalk tegen Gucci-show
Foto: isopix

Gucci mocht zondagavond de modeweek in Milaan afsluiten, maar het defilé ging vooral over de tong door het protest van een model, terwijl ze op de catwalk liep.

Gucci-ontwerper Alessandro Michele trok ook dit seizoen alle registers open voor een spraakmakende catwalkshow, maar dat is hem deze keer slecht bevallen. Hij opende de show met een aantal modellen gekleed in een eigenzinnige versie van de dwangbuis, terwijl ze met een apathische blik in de ogen werden voortgestuwd op een transportband. Bedoeling was een contrast te creëren met deze ‘uniformen’, en de collectie die daarop volgde en individualiteit en zelfexpressie vierde, aldus de ontwerper.

Maar dat was niet naar de zin van model Ayesha Tan Jones. Ze stak op de catwalk haar handen omhoog, waarop ze de boodschap ‘mentale gezondheid is geen mode’ had geschreven.

Het model deelde op haar Instagram-account dat zowel zijzelf als familieleden en geliefden te kampen hebben (gehad) met depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen en schizofrenie, en het ‘kwetsend en ongevoelig vond van een groot modehuis als Gucci om dat uit te buiten’. ‘Om onze worstelingen in te zetten als instrument om kleding te verkopen in het kapitalistische klimaat van vandaag is vulgair en fantasieloos, en beledigend voor de miljoenen mensen wereldwijd die hierdoor worden geraakt.’

Niet geënsceneerd

Een woordvoerder van het Italiaanse modehuis bevestigde achteraf dat de protestactie van het model geenszins was geënsceneerd. Ter verdediging klonk het dat de uniformen en dwangbuizen enkel werden opgevoerd voor de show, en niet zouden worden verkocht.

Het is niet de eerste keer dat Gucci op de vingers wordt getikt. Eerder dit jaar moest het modehuis nog door het stof door een sweater die alludeerde op blackface, daarna was er kritiek op tulbanden die zijn geïnspireerd op de religieuze hoofddeksels van de sikhs, maar door die laatste groep absoluut niet werden geapprecieerd. Het modehuis stelde in de nasleep daarvan zelfs een ‘diversiteitschef’ aan, om zulke relletjes te voorkomen.