'Eén procent kans dat er oplossing komt voor Thomas Cook België'
Foto: AP
'Het ziet er niet goed uit', zegt Katrien Degryse van de socialistische vakbond. 'De directie van Thomas Cook zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.'

Op het hoofdkantoor van touroperator Thomas Cook in Zwijnaarde bij Gent heerst er ongerustheid. Bij het bedrijf werken 600 mensen in ons land, wereldwijd gaat het om 22.000 personeelsleden. 

'Weinig hoopgevend nieuws', klinkt het unisono na de vergaderingen van vandaag. De directie van Thomas Cook België hoopt dat het bedrijf kan blijven bestaan. De Britse reisgroep Thomas Cook heeft maandag de activiteiten gestaakt nadat finale onderhandelingen over extra geld zondag geen resultaat opleverden. De activiteiten in België worden voorlopig voortgezet, liet het bedrijf - in België bekend van de merken Thomas Cook en Neckermann - maandagochtend vroeg weten. 

Katrien Degryse van de socialistische vakbond is erg pessimistisch. 'Het ziet er niet goed uit. De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.'

Els De Coster van het ACLVB ziet ook nauwelijks lichtpuntjes. 'Vanmorgen waren we heel hoopvol. Nu is er een andere sfeer. We hadden verwacht dat de directie met alternatieven en concrete pistes naar voor ging komen, maar dat was niet het geval. De scenario's blijven vaag. CEO Jan Dekeyser heeft het personeel toegesproken. Hij zoekt nog naar een oplossing via gesprekken met eventuele investeerders en partners, maar hij is eerlijk genoeg om toe te geven dat de slaagkans klein is. Eén à twee procent zijn de cijfers die hij genoemd heeft. Dat is zeer weinig.'

ACV Puls-secretaris Patrick Van Holderbeke lijkt iets hoopvoller: 'De directie heeft laten weten er alles aan doen om oplossingen te vinden en de schade zoveel mogelijk te beperken. Thomas Cook België blijft operationeel.' De directie zei ook nog dat er 'verschillende opties' op tafel liggen, en er gezocht werd naar een oplossing. Uit voorzorg aanvaardt het bedrijf wel geen nieuwe boekingen.

Dinsdagnamiddag komt er normaliter een nieuwe ondernemingsraad bij Thomas Cook België. De vakbonden willen daar garanties zien voor het uitbetalen van de lonen voor de maand september. Dat zou normaliter woensdag moeten gebeuren, maar de vakbonden kregen van de directie te horen dat het geld er is, maar dat ze er niet aan kan omdat de banken de rekeningen geblokkeerd hebben.

De top van het bedrijf zat vandaag ook samen met bevoegd minister Wouter Beke (CD&V). 'We hebben een constructief en open gesprek gehad om te kijken welke opties er zijn voor onze klanten en medewerkers na het neerleggen van de boeken in het Verenigd Koninkrijk', zei ceo Jan Dekeyser. 'Wij bekijken alle opties, en wij gaan verder werken.'

'Alle vakanties gaan door'

De Belgische tak van het bedrijf benadrukte maandagochtend dat ondanks het faillissement van het concern in het Verenigd Koninkrijk, de activiteiten in ons land voorlopig nog gewoon doorgaan. ‘Thomas Cook België is op dit moment nog volledig operationeel. Wij zijn onderdeel van het continentale deel van onze organisatie, met Duitsland als belangrijkste speler. Die tak heeft de boeken nog niet neergelegd. Alle vakanties gaan gewoon door, en maandagochtend openen alle winkels hun deuren’, zei woordvoerster Leen Segers maandagochtend tegen VRT NWS. ‘We bekijken nu welke opties er zijn om de impact van het faillissement in het Verenigd Koninkrijk te beperken.’

Toch kan de situatie van het continentale deel van Thomas Cook bezwaarlijk rooskleurig worden genoemd. Zo raakte maandagochtend bekend dat ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Condor, een dochter van Thomas Cook, de Duitse regering om een noodkrediet heeft gevraagd. Berlijn is die vraag momenteel aan het onderzoeken, aldus Condor. De maatschappij beschikt over een vloot van een veertigtal toestellen.

Garantiefonds paraat

Mocht Thomas Cook binnenkort alsnog beslissen om ook in België de activiteiten te staken, dan zijn er binnen het Garantiefonds Reizen 'voldoende middelen beschikbaar' om ervoor te zorgen dat alle reizigers zullen vergoed worden. Dat zegt algemeen directeur Mark De Vriendt.

Het Garantiefonds garandeert dat iedereen verzekerd is van zijn geboekte vakantie of van een terugbetaling in het geval van een faillissement. Het fonds komt enkel in actie als Thomas Cook zou beslissen om ook in ons land een faillissement aan te vragen. Dat is voorlopig niet het geval. De touroperator liet maandag weten dat de activiteiten in ons land voorlopig voortgaan zoals gepland.

Binnen het Garantiefonds is wel al een actiegroep opgericht. Er zijn voldoende middelen om betaalde voorschotten terug te betalen. En er zijn contacten om eventueel gestrande reizigers terug te vliegen. ‘Dit is een drama voor de sector en voor de Belgische reisindustrie. Dit is nooit gezien’, aldus De Vriendt over de omvang van het omvallen van de Thomas Cook-groep.