‘Game of thrones’ krijgt Emmy voor beste dramareeks, ‘Fleabag’ beste komedie
Game of thrones-Acteur Peter Dinklage Foto: AFP
De fantasyreeks ‘Game of thrones’ van HBO is tijdens de 71e Emmy Awards bekroond als beste dramareeks. De Britse reeks ‘Fleabag’ is dan weer de beste komedie.

‘Game of thrones’ was de absolute favoriet voor beste dramareeks, hoewel het achtste en laatste seizoens door heel wat fans bekritiseerd werd. Peter Dinklage kreeg bovendien de Emmy voor beste acteur in een bijrol in een dramaserie. Samen met de tien prijzen in technische categorieën van vorige week, evenaart de HBO-reeks zo zijn eigen record.

De Amazon-reeks ‘Fleabag’ kreeg verrassend de Emmy voor beste komedie. Favoriet was de HBO-reeks ‘Veep’, die de categorie al driemaal won. ‘Fleabag’ was in totaal goed voor vijf Emmy’s. Ster en bedenker Phoebe Waller-Bridge won ook de Emmy voor beste hoofdrolspeelster in een komedie.

De Britse actrice Jodie Comer rijfde dan weer de award voor beste hoofdrolspeelster in een dramareeks binnen voor haar rol in ‘Killing Eve’. Acteur Billy Porter kreeg de Emmy voor de beste hoofdrolspeler in een dramareeks voor zijn rol in ‘Pose’. Hij is de eerste zwarte man die openlijk homoseksueel is die de Emmy in die categorie wint.

Bill Hader won de Emmy voor beste hoofdrolspeler in een komedie, met zijn rol in ‘Barry’.

‘Chernobyl’ kreeg dan weer de Emmy voor beste miniserie. De HBO-reeks draait rond de kernramp uit 1986 en kreeg ook al heel wat technische awards.

‘Oscars van de televisie’

De Netflix-reeks 'When they see us' was elf keer genomineerd, maar won slechts één keer (beste acteur in een miniserie, Jharrel Jerome). De reeks draait rond een beruchte zaak uit 1989, waarbij vijf tieners ten onrechte werden veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord. De zaak deed in de VS heel wat stof opwaaien. Barry (HBO), een sitcom over een huurmoordenaar, was goed voor negen nominaties, maar het bleef bij die ene Emmy voor Bill Hader.

De Primetime Emmy Awards zijn de prijzen voor Amerikaanse televisieprogramma’s uitgezonden tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019. De awards worden in 27 categorieën uitgereikt in aanwezigheid van ‘s werelds bekendste acteurs, presentatoren, entertainers en schrijvers.

De ceremonie voor de ‘Oscars van de televisie’ vond plaats in het Microsoft Theater in Los Angeles. Dit jaar was er geen vaste presentator, wat al geleden was van 2003. In de plaats daarvan leidde een reeks acteurs en actrices de show als gastpresentatoren. Daarmee volgen de Emmy Awards de trend van de Oscars, die het dit jaar eveneens zonder vaste presentator deden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse acteur en stand-upcomedian Kevin Hart de handdoek in de ring gooide toen er ophef ontstond over homofobe tweets en opmerkingen in zijn shows.

Hieronder de voornaamste winnaars:

  • Beste dramareeks: ‘Game of thrones’ (HBO)
  • Beste komische reeks: ‘Fleabag’ (BBC/Amazon)
  • Beste miniserie: ‘Chernobyl’ (HBO)
  • Beste acteur in een dramareeks: Billy Porter, ‘Pose’, FX
  • Beste actrice in een dramareeks: Jodie Comer, ‘Killing Eve’, Netflix
  • Beste acteur in een komische reeks: Bill Hader, ‘Barry’ (HBO)
  • Beste actrice in een komische reeks: Phoebe Waller-Bridge, ‘Fleabag’ (BBC/Amazon)
  • Beste acteur in een televisiefilm of miniserie: Jharrel Jerome, ‘When they see us’ (Netflix)
  • Beste actrice in een televisiefilm of miniserie: Michelle Williams, ‘Fosse/Verdon’ (FX)
  • Beste televisiefilm: ‘Black mirror: bandersnatch’ (Neftlix)