Duizenden Slovaken zeggen 'neen' tegen abortus
Foto: AFP
In de Slovaakse hoofdstad Bratislava betoogden zondag enkele duizenden mensen tegen de wet die abortus toelaat tot en met de twaalfde week zwangerschap.

De deelnemers aan de zogenaamde 'Mars voor het leven' kwamen naar eigen zeggen op voor de vrijheid van ongeboren kinderen 'opdat ze vrij hun menselijk leven kunnen leiden'. Ze riepen de politiek op om actief de instellingen te steunen die gezinnen in nood en zwangere vrouwen bijstaan. ''De mens heeft zichzelf het leven niet gegeven. Dat is een geschenk dat hem is aangeboden', liet de aartsbisschop van Bratislava, Stanislav Zvolensky, optekenen. Volgens de Slovaakse bisschoppenconferentie namen aan de mars 50.000 mensen deel.

Van de 5,4 miljoen Slovaken is 66 procent katholiek. Volgens een peiling in september van het onafhankelijke agentschap Focus wil 11,6 procent van de bevolking een strengere abortuswetgeving.

De gecontesteerde wet dateert uit het communistische tijdperk. Met het oog op de parlementsverkiezingen van februari volgend jaar, lieten de sociaaldemocraten van de regeringspartij Smer en hun partners van de nationalistische SNS hun plannen varen om de toegang tot abortus te beperken tot de achtste week van de zwangerschap. 

Het aantal abortussen in Slovakije neemt af. Volgens het nationale statistiekbureau kozen vorig jaar 7.350 vrouwen voor abortus. Twintig jaar eerder, in 1997, waren dat er nog meer dan 20.000.